Чепеларе ни кани да наситим душата си с български фолклор

Чепеларе ни кани да наситим душата си с български фолклор

„Дето са солзи капали, тамо ще песен да никне” нарича мъдростта на Родопа!

И не случайно фолклорната ни музика докарва всеки човек, било то българин или чужденец, до умиление и възхита, до възторг и сълзи. Може би, защото тя отключва една забравена врата в душата на всеки от нас, която ни води до осъзнаването, че не сме само материя, но и дух, че в нас самите има място, оставено от Твореца ни за вечността. Затова и всяко събитие свързано с българския фолклор няма само местно значение, но надхвърля границите на своето случване и ни зове да вземем участие и ние в него.

На 17. 06. 2017 г. (събота) в сърцето на Родопа – Чепеларе, на сцената на НЧ „Родопска искра 1880”, от 18:30 ч. ще се състои финалният етап от ШЕСТИЯ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА АВТОРСКИ ВОКАЛИ И ИНСТРУМЕНТАЛНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА ФОЛКЛОРНА ОСНОВА "НОВА БЪЛГАРСКА МУЗИКА В 7/8 " – ЧЕПЕЛАРЕ 2017.

Под съпровода на „Оркестъра за народна музика на БНР” с диригент Димитър Христов и с помощта на хористите от ансамбъл „Тракия”, в планината на Орфей, ще прозвучат шест вокални и пет инструментални творби определени от авторитетно жури с председател – народната певица Татяна Сърбинска. На този форум си дават среща на творците, които искат да покажат нови авторски вокални и инструментални произведения на фолклорна основа.

Организиран е за първи път през 2007 г. от Община Чепеларе по идея и със спонсорството на д-р Георги Лазаров, който живее в Балтимор, САЩ, но като всеки българин, в сърцето и душата си, носи България. Фестивалът е едно свидетелство, че песните продължават да никнат в сърцето българско, че изворът на народното ни вдъхновение не е пресъхнал, съобщиха от общината.

Чепеларе отново ни кани да наситим душата си с неизчерпаемия гений на българския фолклор.

Вирни се горе