Бареков в Смолян: Ансамбъл Родопа се нуждае от защитен статут!

Бареков в Смолян: Ансамбъл Родопа се нуждае от защитен статут!

Великата българка Валя Балканска и нейният ансамбъл Родопи влизат в медийния проект на Николай Бареков „България без цензура“

Ансамбъл Родопа има нужда от национален статут, който да му даде защита, защото се бори за оцеляване.

Това обяви водещият на “България без цензура” Николай Бареков. Той даде нов старт на медийния си проект, а първата му точка бе Смолян.

Пред хилядата души, дошли на площада въпреки проливния дъжд, журналистът съобщи, че Валя Балканска го е потърсила с молба за помощ.

„Тези хора са изправени на ръба на отчаянието, нямат пари за ансамбъла си, той е пред закриване“, каза водещият на България без цензура. Той припомни, че Балканска и екипът й са съкровищницата на българската култура.

Бареков се ангажира да им помогне и от следващата седмица ще работят заедно.

Зам.-кметът на Смолян Марин Захариев обеща средствата, които ансамбълът ще получи за участието си, да бъдат само за него.

Кампанията се излъчи на живо в ефира на TV7. Водещият беше посрещнат на площада от родопски гайди и ръкопляскане от хората, дошли да се включат в проекта.

“България без цензура” беше открита с химна на България, изпълнен акапелно от певицата Деси Добрева.

Родопчани са най-топлите българи, каза Бареков и разказа как един от тях му е казал – „Ти стопи ледовете!“

„За жалост преди не много време лед обхвана народа и държавата.

Отношенията ни се вледениха и омразата взе връх. Никога нацията не е била разделена. Целта на моето връщане е да обединим усилията на българската нация. Благодаря, че сте част от този проект“, каза Бареков.

Той зарадва родопчани с още една новина –

заедно с журналиста Иван Гарелов ще създадат фондация Рожен, която да възроди големия Роженски събор.

Дебатът за проблемите в Смолянско отново не мина без да се засегне основният – болницата в Девин.

Тя е закрита от две години и половина и въпреки обещанията на предишната и сегашната власт, все още не е получила нужните средства от държавата, за да започне да работи. Заради липсата на болница по линейките на път към съседните градове, са починали 27 жители на Девин.

Хората на Девин искат да получат от държавата 1,2 млн. лв. – на толкова се равняват здравните им вноски за времето, в което не са имали адекватна здравна помощ.

Те дадоха срок на управляващите да преведат парите до 15 ноември – в противен случай се заканват да блокират пътищата към Смолян и Пловдив.

Смолянско е без болница почти три години, но

реши друг свой голям проблем – Драматичният театър в града е открит отново.

Това стана ясно по време на кампанията „България без цензура“.

Хората в Смолян и района отново използваха кампанията „България без цензура“, за да споделят най-големите си проблеми.

А те бяха скъпите лекарства, липсата на работа и борбата за жилище.

Бареков лично се ангажира с проблема на младата майка Анета Шаркова. Тя се бори за жилището си заради непосилна ипотека, но битката вече е битка за дъщеря й. Агенцията за закрила на детето я притиска с факта, че ако загуби жилището си, няма да може да се загрижи за детето си.

Вирни се горе