Ансамбъл „Родопа” с уникален спектакъл по легендата за Невястата за Празника на Смолян

Ансамбъл „Родопа” с уникален спектакъл по легендата за Невястата за Празника на Смолян

Музикално-танцов спектакъл по легенда за Невястата ще бъде представен в навечерието на празника на Смолян. Това каза пред журналисти Адриан Петров, главен художествен ръководител на ФА” Родопа” на пресконференцията по повод новия творчески сезон на ансамбъла. Премиерата на „Невястата“ ще се състои на 19 октомври, в навечерието на Празника на Смолян и годишнината от Освобождението на Родопите от османско робство.

„Надяваме се с този спектакъл да заявим във фолклорното пространство за пореден път, че ФА „Родопа” е жив, съхранен и работи с добри темпове, за да представи пред публиката на България невероятното фолклорно богатство на Родопите”, каза Адриан Петров – гл. художествен ръководител на ансамбъла и зам.-областен управител. Музиката по спектакъла е на Николай Балабанов, хореографът Сийка Василева пристига от Молдова специално, за да работи с ансамбъла, а сценарий и режисьор е Адриан Петров.

По думите му ансамбъла има изключително наситен концертен живот и е на гребена на вълната в България. „Само за последния месец имахме представления в Димитровград, Стара Загора, на амфитеатъра в Пловдив, два концерта в София, един в Благоевград, плюс фестивала в Неделино. Сами виждате за един месец на колко места е бил ансамбъл „Родопа“ с изцяло собствени програми.

Директорът на ансамбъла Петър Янев заяви, че се чувства горд да работи по този спектакъл, който ще покаже как се съхраняват традициите. Според него културата и фолклора са нещото, което ще ни съхрани и ще ни остави идентични. „Точно това е нашата цел и мисля че работим в правилна посока”, коментира още известният гайдар.

След премиерата в Смолян ще има национално турне на спектакъла в 12 града, което е планирано да завърши в зала №1 на НДК през април следващата година. Билетите ще бъдат на символични цени от 3 до 8 лева.

Вирни се горе