Англичани пяха родопски песни, вълнуващи до сълзи

Англичани пяха родопски песни, вълнуващи до сълзи

Два дни родопският фолклор огласяше Амфитеатъра в Смолян. Два дни с възможност за общуване с непреходни духовни ценности от традиционното културно наследство – на това бе посветен Акцент „Родопейци” от втория културен празник „Родопи фест 2013”. Проектът на община Смолян се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013”. В „Родопейци“ се включиха над 800 самодейци от 19 читалища на Смолянска община и състави от Неделино, Малево, Доспат, Девин, Настан, Златоград и Детски танцов театър „Еньовче”. Както и гости от побратимения град Ялова, Турция. Организаторите се бяха постарали да обхванат разнообразието на родопския фолклор като покажат спецификата на отделни подрайони: Неделино с неговия уникален двуглас, Доспат като гранична фолклорна област с привнесено влияние, чепеларското село Малево , където все още се съхраняват непознати и непопулярни жетварски песни, характерното мъжко пеене на групата от девинския квартал Настан, своеобразието на златоградското народно творчество. И тъй като Родопите са част от България, бяха представени танци и от различни фолклорни области на страната, с което фестивалът се вписа в богатата пъстра палитра на националния фолклор.

Най-хубавото бе, че на сцената се редуваха изпълнители от различни възрасти – от най-малките, още не тръгнали на училище, до пенсионери в достойната за уважение възраст над 80 години. Професионалисти предават знания и опит на своите последователи – какъвто е случаят с школата на народния певец Младен Койнаров. Най-малкият от неговите възпитаници е 6-годишният Ивайло Караджов, който вече е любимец на публиката. Още един 6-годишен изпълнител от Златоград – Юлиян Меричев показа безспорна дарба в съпровод на гайда от своя баща Митко Меричев. Детските изпълнения, а и не само те, трогнаха до сълзи зрителите. Дискретно забърсваше сълзите си гостенка от Великобритания, която последователно документираше с фотоапарата си редуващите се изпълнители. Англичаните са не само ценители като публика на българския фолклор. Родопски заселници от Кралството сами го учат и представят. Като Фелисити Джейн Шноуден, вече постоянна жителка на Кутела. Семейството избрало родопското село, за да се установи след пенсионирането си. От две години Фелисити посещава репетициите на самодейната група към читалището и пее заедно с жените по концерти. Трудно й е да запомни думите, затова си помага като гледа текста на лист. Опитва се да усвоява и български хора.

Сред най-възрастните самодейци бе 82-годишният Атанас Янков от групата за песни от извора „Баба, дядо и внуче“ в село Малево. На млади години участвал като барабанист в оркестър. Сега само пее с наборите си. Независимо от възрастта сърцето остава подвластно на песента. Жените от Малево бяха приготвили истински еньовски китки с различни билки и житен клас, които подариха на организаторите след изиграването на обичая. Пенсионери, деца и младежи, обединени от общата любов към родопската музика, намерили пристан в селските и градските читалища на общината и областта, направиха празника на Смолян. Блеснаха млади таланти, които зареждат с оптимизъм за бъдещето на фолклора. Сред тях безспорно са учениците от Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка, което се представиха с концерта „Родопски звездоброй“ в съботната вечер. Финалът бе поставен с народното веселие „Сърцето на Родопа“ на площад България. До следващото издание на „Родопи фест“ през 2014 година.

Вирни се горе