Ангел и Моисей откриват днес международния театрален фестивал "Забранено за възрастни"

Ангел и Моисей откриват днес международния театрален фестивал "Забранено за възрастни"

Днес от 17.00 часа, пред театъра в Смолян с концерт на Ангел и Моисей стартира второто издание на международния театрален фестивал за детска и младежка публика Забранено за възрастни. Той ще продължи до 4 октомври, съобщи пред медиите артистичният директор и продуцент на фестивала Петър Тодоров. Той припомни, че през 2012 г. фондация „За Родопите” е поставила началото но това ново и значимо културно и образователно събитие за Смолян и региона. След изключително успешното му първо представяне през миналата година сега стартира и второто издание. В него ще вземат участие театър „Дует Квам” от Русия, Танцова компания „Едита Браун” от Австрия, Танцова компания „Де Стилте” –Холандия и българските трупи на детските куклени театри Пловдив и Стара Загора, театрите „Арт Старт”, КраТунка, „Абсурд”, „Мир”, Център за изкуства „За Родопите”, Театрална школа „Юлия Огнянова” и клуб „Художествена гимнастика” към ОДК –Смолян, както и музикантите Ангел и Моисей. Билетите за постановките са от 3 до 6 лв.

В Смолян представленията са на две сцени на Театъра и в читалищата „Христо Ботев”-Смолян, „Орфееви гори”- Райково и „Кирил Маджаров”-Устово.

Важна част в концепцията на събитието е, че по-голямата част от спектаклите се представят и в периферията на Смолян –кварталите на града и в други населени места в областта. По този начин ефектът на събитието се мултиплицира и много повече деца от Родопите имат възможност да се докоснат до професионалното театрално и танцово изкуство, обясни Тодоров и допълни, че фестивалът е ежегоден и целта му е спектаклите да стигнат до всички общини в област Смолян.

Община Смолян подкрепя фестивала и го съфинансира в частта му за областния град. Организатор на „Забранено за възрастни” е фондация „За Родопите”. Основен партньор е фондация „Арт Офис”.

Фестивалът в Смолян се организира от фондация „За Родопите” и община Смолян със съдействието на фондации, Австрийското посолство в България, медии, културни институции и организации. Той се реализира с финансовата подкрепа на културното министерство, съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

Вирни се горе