Албум с руските паметници подариха на РИМ „Стою Шишков” смолянските русофили

Албум с руските паметници подариха на РИМ „Стою Шишков” смолянските русофили

Уникално двуезично издание на български паметници, посветени на подвига на руските войници и българските опълченци през Руско-турската освободителна война, подариха на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ от смолянската структура на Национално движение „Русофили” с областен координатор Костадин Чаталбашев.

Дарението бе посветено на 9 май, Денят на Европа, който се празнува и като Ден на победата над хитлерофашизма. Албумът бе връчен на директора на музея Таня Марева от Владимир Гърбелов с пожеланието да бъде достъпен за всеки читател на музейната библиотека. На акта на дарението присъстваха гости от посолството на Руската федерация в България и членове на националното движение. Полковник Владислав Савинков, помощник военен, военновъздушен и военноморски аташе и сътрудникът Андрей Бугаев пребиваваха в Смолян по покана на смолянското сдружение на русофилите и участваха в празничните прояви за 9 май. В книгата са събрани 365 паметни знаци, посветени на саможертвата на руските войници и офицери, лекари и санитари, оставили костите си в многострадалната българска земя в името на свободата на България, както и на българските герои-опълченци. Смолянска област е представена с паметници в Смолян, село Хвойна и Златоград. Снимките са придружени с информация на български и руски език. Фундаменталното издание „Руски паметници от Освободителната война“ – том 2 е истински пътеводител по местата на съвместната бойна слава. Всеки ден можем да засвидетелстваме своето преклонение и признателност за правото да живеем свободни пред един от паметниците, тъй като годината има 365 дни, заявяват във въведението съставителите на албума. Всички, които разглеждат тази книга, ще видят, че не са забравени онези безименни войничета, нито прославените генерали, които не са имали никаква представа от европейска, балканска, камо ли пък световна политика, а са умирали с чувството, че те са братя, защото са искали българите да бъдат свободни, казва видният историк професор Андрей Пантев.

Българската земя пази още десетки и стотици подобни знаци на паметта, издигнати от бойните другари или признателните ръце на българите. Сред тях са не само национално известните Паметникът на свободата на връх Шипка, храмът-паметник „Александър Невски”, паметникът на Цар Освободител в София, храм-паметниците във Варна и в Шипка, пловдивският Альоша, мемориални комплекси и музеи-костници, но и многобройни бюстове, барелефи, военни гробища, паметни и надгробни плочи в стотици селища из цялата страна от Русе до Бургас, от Каварна до Кюстендил, от Свищов до Батак.

Вирни се горе