Отбелязват 95 години от създаването на театър “Изгрев”

Отбелязват 95 години от създаването на театър “Изгрев”

95-а годишнина от основаването на Първи Среднородопски театър “Изгрев” ще бъде отбелязана с традиционно факелно шествие от читалище Народно читалище “Орфееви гори-1870” – гр.Смолян до местността “Театрото” в Долно Райково най-младите артисти от читалището ще почетат делото на първите театрали. Шествието ще приключи при паметната плоча на театър “Изгрев”. Актьорът Никола Пашов ще произнесе слово за приносът на поколенията артисти от Райково, чиито наследници днес са младежки театър “Ирис” и драматичен театър за възрастни “Изгрев” към Народно читалище “Орфееви гори-1870”, с ръководител Цеца Илиева.

Ще си дадат традиционна среща и артисти от различни поколения в чест на Деня на театъра – 8-и януари. Това е датата, на която през 1919 година в м.Театрото в Долно Райково е играна първата постановка и така се дава началото на театралното дело в Средните Родопи. Първи директор на театър “Изгрев” е Тодор Пинтиев. След него директори са били Вълко Димов, Анастас Т. Чапкънов, Анастас Р. Лазаров, Ангел Спасов и Иван Митев Четрафилов. Театърът служи като основа при създаването на Родопския драматичен театър в Смолян през 1951. С малки прекъсвания през годините тук са поставяни над 220 пиеси на български, руски и западни класици. Първи режисьор на театър “Изгрев” е Стоян Пухов. След него режисьори са Александър Стезов, Анастас Лазаров, Димитър Гаруфалов, Георги Кисимов, Коста Анастасов, Константин Ярославович Яновски – с най-много постановки и Георги Близнаков ( Бидо). Театърът, разкрит към Културно-туристическото дружество “Орфееви гори” – Райково, с председател Коста Р. Чилингиров е имал Правилник за управление, права и задължения на режисьорите, директора, артистите и как да се поддържа реда на сцената. Първи художник на театъра е бил Борис Леплински. От 1971 год. в читалищния театър са работили като режисьори Елена Бакалова, Хари Костов, Минчо Байрактаров, Георги Крумов, Антон Деветаков, Янко Митев, Ивелин Андреев, Николай Тенев, Гавраил Паламудов. Театралният колектив на читалището е лауреат на V, VІ и VІІ Републикански фестивали на любителското художествено творчество. Има спечелени колективни и индивидуални златни и сребърни медали за постановки и роли.

От 1992 година до сега ръководител на Младежки театър “Ирис”, наследници на театър “Изгрев” в читалището е Цеца Илиева. Режисьор е на постановките “Котаракът с чизми” от Нина Стойчева, “Джуджето и седемте Снежанки” и “Най чудното чудо” от Стефан Цанев, “Нирвана” от Константин Илиев, “Моцарт” от Иван Радоев, “Приказки” от Ю.Йонеско , “Междучасия” от Кънчо Стойчев, “Женско царство” по Ст.Л.Костов, “Снежната кралица” по Х.Кр.Андерсен, “Малкият Принц” по Екзюпери, “Краят на играта” на Бекет, “Голият крал” по Евгений Шварц, “Василиса Прекрасна” по Мая Дългъчева, “За принцесите и още нещо…” по приказки на Криста Бендова и др.

Честит празник на всички, участвали през годините в дейността на театъра в Райково!

Вирни се горе