8 деца от Смолян награди Пловдивска митрополия в третия конкурс „Въведение Богородично“

8 деца от Смолян  награди Пловдивска митрополия в третия конкурс  „Въведение Богородично“

В препълнена зала от щастливи деца, родители и учители в енорийския просветен център на храм „Св. Петка“ – Пловдив, се състоя особено вълнуващо събитие. Отчетен бе Третият конкурс „Въведение Богородично – Ден на християнското семейство и православната младеж“, благословен от Пловдивския митрополит Николай.

В конкурса са участвали 324 ученици от 1 до 12 клас със стихотворения, есета и рисунки. Митрополията награди 71 победители, от които 8 са смолянски деца, които развиват дарованията си в Младежки православен център „Чисти сърца“ към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“. Първи места за рисунка имат Елица Димитрова – 9 клас, и Мария Ковачева – 8 клас, втора награда има Василена Добрикова – 8 клас, а трета – Петър Маджаров от 8 клас, всички ученици в Природоматематическата гимназия „Васил Левски“. Второ място за рисунка спечели и Анелия Кабасанова от 2 клас в СУ „Св. св. Кирил и Методий“. Младите художници работят под ръководството на учителката Милка Кокудева.

В литературния раздел първа награда за есе взе Антония Кушлева – 8 клас, а втора Божидара Николова в 10 клас, ученички с Профилираната гимназия за преподаване на чужди езици „Иван Вазов“. Те са от клуб „Деца-журналисти“ с ръководител Росица Примовска. Първо място за стихотворение спечели четвъртокласникът Васил Кременаров от ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Смолянските ученици са изключително радостни от оценката на журито, а и от факта, че някои за пореден път получават награди от Пловдивска митрополия в конкурса „Въведение Богородично“.

С приветствие към всички се обърна завеждащ „Културно-просветен отдел“ към митрополията Недка Чолакова, посочвайки, че тази година участието на учениците в конкурса е голямо и от различни градове в страната. В детските творби ярко личи умилението към малката Мария, прекрачила прага на храма самостоятелно само на 3-годишна възраст и строгото изпълнение на обета от нейните родители праведните Анна и Йоаким да я посветят на Бога. Личи вярата им в семейството, в благочестието като път за успехите им, в духовните традиции на нашия народ. Но г-жа Чолакова посочи с тревога, че децата в днешно време нямат достатъчно личен пример от възрастните и страдат от това: „Днес семейството преживява тежка криза. Много съпрузи се разделят, защото всъщност те никога не са били едно. И това проличава в някои детски творби. Това се случва, защото разпътният живот привлича млади и стари повече, отколкото тясната пътека на благословеното съпружество.“ Недка Чолакова благодари на участниците в конкурса, на техните родителите, на учителите, на ръководителите на клубове и неделни училища. Обяви журито с председател Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай. Членовете на журито Красимира Вътева – учител по БЕЛ и богослов, д-р Камелия Славчева –преподавател по методика на литературата в ПУ „Паисий Хилендарски“, презвитера Анна Паралингова – ръководител на Ателие по иконография при Пловдивска св. митрополия, направиха общ анализ на творбите и дадоха ценни препоръки на учениците, които да им бъдат полезни за следващи участия в конкурси. Преди да започне награждаването музикален поздрав към всички изпълни на гайда 10-годишният Васил Кременаров от Смолян, който спечели овациите на публиката.

Наградите на 71 победители в конкурса връчиха архимандрит Висарион – игумен на манастира „Св. Троица“ на Кръстова гора и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, и свещеноиконом Еленко Йосифов – председател на църковното настоятелство при храм „Св. Петка“. Наградените радостно благодаряха, някои прочетоха произведенията си, а отличените рисунки украсяваха стените на залата.

За всички победители в конкурса, за придружаващите ги родители с братчета и сестри, за учителите и ръководителите на неделни училища и клубове, в които децата творят, в храм „Св. Петка“ бе изпълнен красив ритуал с молитва, воден от архимандрит Висарион и свещенослужители. Сякаш целият храм сияеше – от свещичките в ръцете на децата, от усмивките и невидимата среща с Бога, от благодатта, която наставлява сърцето и радва.

„Чисти сърца“

Вирни се горе