12 спектакъла и 17 пиеси със световни артисти ще гледат смолянчани

12 спектакъла и 17 пиеси със световни артисти ще гледат смолянчани

12 спектакъла с участници от 5 държави ще бъдат представени пред смолянската публика в започналия вчера Международен театрален фестивал за детска и младежка публика „Забранено за възрастни”. Идеята на организаторите – Фондация „За Родопите” и община Смолян, е да запълнят една празнота в града, а именно театъра за деца и младежи.

След концерта на Богомил, който събра над 200 младежи снощи на открита сцена на Стария център, главната улица на областния град – бул."България" се превърна в своебразна сцена на театралното изкуство. Огромни бели топки и актьори на кукили преминаха от кино “Дружба” до Пощата и дефилираха.

Дванадесетте спектакъла ще се играят в културния център „Николай Хайтов” в Смолян, в читалищата в Смолян, Райково и Устово и на открита сцена в Амфитеатъра на града. Ще бъдат представени и 17 постановки извън община Смолян, в другите общини на областта. Амбицията на организаторите е фестивалът да се превърне в ежегодно събитие. Освен от България, гостуващите трупи ще са от Швейцария, Италия, Германия и Турция. Чуждестранните артисти са от световна класа и организаторите предоставят уникален шанс на смолянската публика да се запознаят с тяхното творчество само за няколко дни. По време на фестивала ще се даде поле за изява и на артистите от Смолян. Ще бъде представен спектакълът „С Чарли в сърцето” на Адриан Петров, представление на школата на Юлия Огнянова и предпремиера на българо-турската продукция „Тюрлю Гювеч”.

Вирни се горе