За поредна година Смолян е регионът с най-ниско ниво на престъпност

За поредна година Смолян е регионът с най-ниско ниво на престъпност

Заместник-главният секретар на МВР Георги Костов присъства на годишния отчет на областната дирекция в Смолян и даде добра оценка за нейната работа

За поредна година Областната дирекция на МВР в Смолян е с най-ниска престъпност в цялата страна. Това обяви след отчета на полицията за м.г. зам.-главният секретар на МВР Георги Костов. В сравнение с предходната година престъпленията през 2014-та са намалели с близо 15 на сто. Според Георги Костов данните в доклада представят изключително благоприятни резултати. Разкриваемостта на престъпленията се е повишила с 2.5 пункта и в момента е 55.7 процента, докато средната за страната стойност е 40 на сто, което по думите на Костов е добър атестат за полицейската дейност в областта. Като проблем в криминогенната обстановка се отчита активизирането на гастролиращи от други райони представители на “все по-космополитния криминален контингент”. В тази насока се планират мерки за противодействие на схемите за телефонни измами.

Докладът за дейността през 2014 г. бе изнесен от директора на ОДМВР – Смолян Николай Димов. В презентацията бяха посочени резултатите от дейността на дирекцията през миналата година, сравнени с предходната. Отчетен бе значителен спад на регистрираните престъпления през 2014 г. ОДМВР – Смолян е с висок процент на разкриваемост на криминалните престъпления в сравнение с 2013 г. 60, 3% са разкрити от общия брой регистрирани престъпления. Според зам.-главния секретар на МВР Георги Костов добрите взаимоотношения със съд, прокуратура и местна власт са в основата на успеха в борбата с престъпността. Той открои необходимостта от подобряване на работата по икономически престъпления и по-активно противодействие на разпространението на наркотици. На отчет-анализа присъстваха областният управител Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов и окръжният прокурор на Окръжна прокуратура – Смолян Тодор Деянов. Те изказаха задоволство от съвместната работа с полицията и увериха, че тази традиция ще продължи.

Вирни се горе