За първото шестмесечие на 2012 г. в област Смолян са регистрирани 26 катастрофи с 4 загинали и 37 ранени

За първото шестмесечие на 2012 г. в област Смолян са регистрирани  26 катастрофи с 4 загинали и 37 ранени

С решение Европейската комисия, 25 юли 2012 г е обявен за Четвърти европейски ден за пътна безопасност.

С поставената основна тема на Четвъртия европейски ден за пътна безопасност – „Активно участие на младежите в безопасността по пътищата”, вниманието се насочва към сериозния проблем за травматизма на децата, юношите и младежите в пътното движение.

През първото шестмесечие на 2012 г. в област Смолян са регистрирани 26 пътнотранспортни произшествия с 4 загинали и 37 ранени граждани. През 2011г. са били регистрирани 75 тежки пътнотранспортни произшествия с 4 загинали и 95 ранени граждани.

Пътнотранспортните произшествия са една от основните причини за високата смъртност сред младежите от 15 до 24-годишна възраст. Всеки месец в страните-членки на ЕС 500 млади хора стават жертви на пътнотранспортни произшествия. Ежегодно на територията на Европейския съюз около 6000 младежи и девойки губят живота си, а над 60 000 получават сериозни наранявания. В нашата страна през 2011 г. от пътнотранспортни произшествия са загинали 120 младежи и са били ранени 1895. Загиват млади хора, в началото на своя съзнателен живот, безсмислено, в резултат на празноти в обучението, подценяване на опасностите на пътя и все още голямата обществена търпимост към опасните нарушения, които предизвикват тежки пътнотранспортни произшествия.

Много голяма част от нараняванията и смъртните случаи могат да бъдат избегнати. За това са необходими конкретни съвместни действия за опазване на човешкия живот и здраве. Сигурни сме, че споделяме тази тревога и желаем положителна промяна. Трябва да се предоставят възможности на широк кръг организации и граждани да разработват и осъществяват инициативи относно пътната безопасност. На първо място обединените усилия на родителите, семействата, училищата, университетите, общините, в които живеем, държавните институции, неправителствените и браншови организации, бизнеса и медиите могат да осигурят много по-високо ниво на безопасност по пътищата в страната.

Усилията трябва да се съсредоточат за: формиране от най-ранна детска възраст на култура за безопасно участие в движението по пътищата; повишена информираност на младите хора за необходимостта да спазват правилата за движение като най-важно ПЪТИЩАТА” – 25 ЮЛИ 2012 г. условие за защита на своя и живота на останалите участници в движението.

Нека на този ден се постараем тревогата за безсмислените жертви от пътнотранспортни произшествия да достигне до максимално широк кръг от хора и като основен мотив за спазване на правилата за движение застане грижата за здравето и живота на хората. Нека всеки, според своите компетенции и възможности, да съдейства за опазване на живота и здравето на участниците в движението по улиците и пътищата.

ПЪТНОТРАНСПОРТНА АВАРИЙНОСТ

Независимо от постигнатото намаление на жертвите от пътнотранспортните произшествия, през първото шестмесечие на 2012 г. в страната бяха регистрирани 2854 пътнотранспортни произшествия с 244 загинали и 3451 ранени граждани. Анализът на конкретните случаи показва, че голяма част от тези пътнотранспортни произшествия са били предотвратими.

Данните от пътнотранспортните произшествия през първото шестмесечие на годината позволяват да се направят някои изводи:

Запазва се тенденцията на задържане и намаление на тежките пътнотранспортни произшествия и жертвите при тях. За периода е постигнато намаление на тежките пътнотранспортни произшествия с 1.4%, на убитите с 17.6% и на ранените с 3.5%.

Запазва се високия дял на пострадали деца и млади хора. До 14 годишна възраст са загинали 7 и били наранени 313 деца. От 15 до 24 г. са загинали 42 и били ранени 696 младежи и девойки.

Над 82% от загиналите и 83% от ранените жени – участнички в движението, са били пътници и пешеходци.

Запазва се високата смъртност на пътниците в автомобилите. Загинали са 73(29.9%) и са били ранени 1088(31.5%) пътници. Над 80% от пострадалите пътници са пътували в леки автомобили.

Ежедневно през периода са били блъскани по 5 пешеходеца които са получили трайни наранявания, 49 от които са загинали.

Нараснал е относителния дял на загиналите поради загуба на управление и напускане платното за движение. При тези пътнотранспортни произшествия са загинали 103(42.2%) човека.

Всеки шести от загиналите е от пътнотранспортно произшествия от вида „челен удар“.

Запазва се голямата тежест на пътнотранспортните произшествия през тъмната част от денонощието. За периода са загинали 95 и са били ранени 868 човека.

На фона на общото намаление на смъртните случаи броя на загиналите по третокласните и общински пътища се е увеличил с 25 загинали.

Вирни се горе