Внимание! Крадат профили във Фейсбук за достъп до кредитната ви карта

Внимание! Крадат профили във Фейсбук за достъп до кредитната ви карта

Внимавайте – нов вид измама! Измамниците са стигнали връх в изобретателността си, като са се насочили към социалните мрежи и то не отскоро. Днес, когато статистическите данни сочат, че 35 процента от българите имат компютри, около 1 700 000 българи имат регистрация в социалната мрежа Фейсбук, а 1 милион от тях активно и ежедневно я ползват, а както и навсякъде по света, във Фейсбук жените са малко повече като брой и много по-активни като присъствие и отношение в мрежата, така наречените „нигерийски финансови измами" започнаха да придобиват нови форми.

Схемата е следната – крадците „крадат“ паролите за профила, след което изпращат лични съобщения на близки приятели с молба за услуга. Те молят за достъп до кредитна или дебитна карта, под предлог, че искат да закупят някаква стока от интернет. За тази измама ни разказа нашата читателка М.Семерджиева от Смолян.

“Около 9 часа вечерта влязох в профила си и видях съобщение за неща, които аз не съм писала на мои приятели. Започвам комуникацията и разбирам, че някой ми е влезнал в профила, успял е да изпрати съобщение на трима човека, в което пише, че искам да закупя неща от интелрнет, но за целта ми е необходимо да ми предоставят кода на дебитна или кредитна карта. Една от приятелките ми, която е моя близка и ми има пълно доверие предоставила този код, като решила, че в момента съм в затруднение, а имам нужда да си платя нещо в интернет. Веднага ми стана ясно, че това е измама, защото аз такива съобщения не съм изпращала. След разговора с моята блика тя веднага се е обадила в банката за да блокират картата, но от там я успокоили, че без лично потвърждение не могат да бъдат източени парите, така че схемата в случая не проработила”, разказва потърпевшата М.С. Тогава тя е разпространила до всички приятели съобщение, в което обяснила, че профила е бил “хакнат” и тя не е изпращала подобни съобщения до никого, като ги предупредила да не предоставят никакви лични данни. Нашата читателка беше с намерение да разкаже за случката и в полицията.

Какво ни предупреждават специалистите в подобни случаи?

Ако мошениците получат достъп до номера на картата и трицифрения код на обратната страна, могат да източат напълно сметките ви. Само тези цифри са необходими, за да бъде източена напълно наличността. При плащания в интернет няма лимит, както при теглене от банкомат, например. Затова от полицията съветват при получаване на съобщение с такава или подобна молба, най-добре е веднага да потърсите човека, от когото е съобщението, лично или по телефон, за да се убедите, дали писмото наистина е от него. Добре е и да съобщите в полицията. Случаите на интернет измами са сериозни, тъй като по тях се работи трудно, и често измамниците остават неоткрити и ненаказани.

Използвайте различни пароли за всяка регистрация. Избягвайте да използвате стандартни пароли, които лесно могат да се познаят, свързани с общоизвестни факти за вас и информация, която може да се намери за вас в интернет пространството. Опитвайте се да проверите всички данни, станали ви известни за измамниците, колкото и оскъдни да са те. Бъдете внимателни, съветват специалистите!

Вирни се горе