Увеличава се броят на извършените противообществени прояви от малолетни и непълнолетни

Увеличава се броят на извършените  противообществени прояви от малолетни и непълнолетни

През 2016 г. в област Смолян на отчет1 в детските педагогически стаи са водени 90 малолетни и непълнолетни лица за извършени от тях противообществени прояви и престъпления като броят им в сравнение с 2015 г. (99) намаляват с 9.1% или с 9 лица, съобщиха от Статистика.

Основните характеристики на водените на отчет в детските педагогически стаи са следните:

Непълнолетни (на възраст от 14 до 17 г.) са 74.4%, а малолетни (на възраст от 8 до 13 г.) са 25.6%;

Преобладават момчетата, броят им през 2016 г. е 72 (80.0%), докато момичетата са 18 или 20.0%;

Учащи са 81 лица (90.0%);

В криминогенна среда живеят 78 лица (86.7%);

Не учат 5 лица (5.6%).

Броят на заведените на отчет в детските педагогически стаи през 2016 г. малолетни и непълнолетни е 33, или 36.7% от всички водени на отчет лица като 18.2% от тях са малолетни. В сравнение с 2015 г. броят на новозаведените нараства с 57.1%.

От отчет в ДПС са снети 27 лица или 30.0% от регистрираните, като 9 (33.3%) са отпаднали поради поправяне на поведението, а 18 (66.7%) – поради навършване на 18-годишна възраст.

Противообществени прояви

Малолетните и непълнолетните, преминали през ДПС за извършени противообществени прояви през 2016 г., са 190. В сравнение с 2015 г. техният брой се увеличава с 29 лица или с 18.0%. Момичетата са 70, или 36.8%, а момчетата - 120, или 63.2%.

Извършени престъпления

През 2016 г. 63 от водените на отчет в ДПС малолетни и непълнолетни лица са извършили престъпления. Най-разпространеното престъпление е кражбата на имущество. Извършителите на кражби са 35 лица, или 55.6% от всички лица, водени на отчет в ДПС за извършени престъпления. Най-висок е делът на малолетните и непълнолетните лица, извършители на кражби от магазини или други търговски обекти - 31.4% (11 лица) и на кражби от домовете - 22.9% (8 лица). От общия брой на лицата на възраст 8 - 17 години извършили престъпления 8 лица или 12.7%, са регистрирани в ДПС за престъпления, свързани с наркотици, а други 6 лица или 9.5% – за унищожаване и повреждане на имущество.

Основните характеристики на малолетните и непълнолетните с наложени възпитателни мерки през 2016 г. са следните:

Малолетни лица – 22 (25.9%).

Непълнолетни лица – 63 (74.1%).

Момчетата са 71 (83.5%), а момичетата - 14 (16.5%).

45.9% от лицата са с начално или незавършено начално образование, 50.6% са с основно образование и 3.5% – със средно образование.

С двамата родители са живеели 56.5%, само с единия родител - 32.9%, при роднини - 1.2%, а в специализирана институция или социална услуга от резидентен тип - 9.4%.

През 2016 г. на територията на област Смолян са функционирали 6 консултативни кабинети и други помощни органи към местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, като в тях са консултирани 166 деца. Организирани са 29 тематични кампании за превенция, в които са обхванати 2 756 лица. С 51 деца, живеещи в криминогенна или конфликтна среда, е осъществявана превантивна възпитателна дейност. Методологични бележки

Статистическите данни за противообществените прояви на малолетните и непълнолетните лица са разработени на базата на годишни данни, получавани от местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Обект на наблюдението е дейността на местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Единици на наблюдение са малолетните и непълнолетните, извършители на противообществени прояви и престъпления.

Противообществена проява е деяние, което е общественоопасно и противоправно или противоречи на морала и добрите нрави. На извършителите на противообществени прояви се налагат възпитателни мерки съгласно Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Детските педагогически стаи са специализирани заведения, които участват в превенцията на престъпността и противообществените прояви, извършени от малолетните и непълнолетните.

В броя на водените на отчет в детските педагогически стаи през годината се включват всички малолетни и непълнолетни, извършили престъпления и/или противообществени прояви; осъдени за престъпления от общ характер; освободени от поправителните домове (ПД), възпитателните училища интернати (ВУИ) и от социално-педагогическите интернати (СПИ). Малолетните и непълнолетните се водят на отчет за срок от 2 години, след което се снемат от отчет, ако през този период не са извършили повторно противоправни деяния.

В броя на заведените на отчет в ДПС през годината се включват всички малолетни и непълнолетни, които са били новозаведени на отчет в ДПС през годината за извършени престъпления и/или противообществени прояви; осъдени за престъпления от общ характер; освободени от ПД, ВУИ и СПИ.

В броя на преминалите през ДПС се включват всички малолетни и непълнолетни лица, които са извършили незначителни деяния, за които еднократната намеса на полицейски органи е била достатъчна и няма основания за тяхното завеждане на отчет в ДПС. Допълнителна информация относно методологията и данните от наблюдението за дейността на местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетнит

Вирни се горе