Спряха разследване на хотел за нелегално лечение на рак

Спряха разследване на хотел за нелегално лечение на рак

Властите в Смолян разследваха сигнал, че в петзвездния “Пърл Лодж” се е извършвала нерегламентирана лечебна дейност на тежко болни хора, пише 24 часа.

Прокуратурата прекрати разследването срещу хотел “Пърл лодж” край Смолян за извършване на незаконна медицинска дейност. При съвместните проверки със здравни инспектори не били открити заблудени хора, отседнали заради обещани здравни услуги.

Проверката започна след сигнал на шефката на РЗИ в Смолян д-р Мими Кубатева, че имало данни за прилагане на неконвенционално лечение без нужната правоспособност и регистрация. Става дума за лечение с препарата MMS, който представлява хлорен диоксид – активното вещество в белината. Той е със спорни лечебни качества, а в някои държави е забранен.

Проверката започна, след като в рамките на една седмица починаха двама англичани – 62-годишният Стивън Едуард Калиган и 59-годишният Тимоти Джеймс Рупел. Според аутопсията и двамата са имали рак в последен стадий, единият на белите дробове, а другият – на костите. През септември прокуратурата спря досъдебните производства за смъртта им.

Според собствениците Аманда Мери Джейн Херцог и съпруга Дъглас Уилям Джуел те само са давали съвети как хората да си помагат с билки и чист въздух, но никога не са лекували.

Мястото се рекламираше в сайт като известен медицински център, в който се лекуват “рак и ревматоиден артрит”. Страницата обаче бе свалена при започване на проверката. Дъглас Уилям Джуел разказва, че със съпругата му Аманда напуснали престижни постове в Англия, за да се преборят с коварната болест на Аманда.

Валентин Хаджиев

Вирни се горе