Собственикът на плантацията с канабис в дискотека в Доспат с най-строгата мярка "задържане под стража"

Собственикът на плантацията с канабис в дискотека в Доспат с най-строгата мярка "задържане под стража"

На 29.10.2012г. Окръжен съд – Смолян остави зад решетките обвиняемия К. С. К. от гр. Доспат, като му наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“,съобщиха от Окръжен съд-Смолян.

55 годишният К. С. К. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че в управлявана от него дискотека в гр. Доспат е засадил и отглеждал растения от рода на конопа – общо 1111 броя, засадени в саксии в две от сервизните помещения на дискотеката, както и за това, че без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсори, в помещение в същата дискотека е придобил и държал високорискови наркотични вещества – марихуана /канабис/.

С Определение от 24.08.2012 год. Девинският районен взема мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо К. С. К., която е потвърдена от Окръжен съд – Смолян, с мотиви, че действията по разследването не са приключени към настоящия момент, поради което обвиняемият би могъл да въздейства във връзка тяхното осъществяване.

На 18.10.2012 г., по искане на защитата на обвиняемия, Девинският районен съд изменя взетата мярка „задържане под стража“ в по-лека „домашен арест“, която се състои в забрана на обвиняемия да напуска жилището си по постоянен и настоящ адрес без разрешение на съответния орган. Прокуратурата протестира решението на Районния съд пред Окръжен съд – Смолян.

Окръжен съд – Смолян счита, че от събраните писмени и гласни доказателства може да се направи обосновано предположение, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие и да извърши ново престъпление, като например подбуждане към лъжесвидетелстване – той може да окаже психически тормоз върху лица, които са давали показания по делото и по този начин да затрудни разкриването на обективната истина. В подкрепа на това е и обстоятелството, че за времето от 17.08.2012 год. до 20.08.2012 год. обвиняемият се е укривал от органите на досъдебното производство и полицията и е бил обявен за общодържавно издирване. Той се явил пред органите на ОД-МВР Смолян след узнаване на този факт. На следващо място, по делото са извършени голяма част от действията по разследването, но не всички възможни такива, поради което съдът взе решението си да наложи най-строгата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняемия К. С. К.

Определението на Окръжен съд – Смолян е окончателно и не подлежи на обжалване.

Вирни се горе