Смолянските криминалисти разкриха извършителите на редица престъпления, извършени през последния месец

Смолянските криминалисти разкриха извършителите на редица престъпления, извършени през последния месец

Смолянските криминалисти разкриха извършителите на престъпления, извършени през последния месец.Това оповести днес на брифинг пред медиите директорът на ОД МВР – Смолян комисар Кирил Хаджихристев.

Криминалисти установиха извършителя на грабеж и на няколко домови кражби в с. Чокманово, общ. Смолян,съобщи говорителя на полицията.

Днес /21.02.2012г./ около 06.30ч., след получен сигнал в РУП – Смолян, е проведена полицейска операция, при която в къща в с. Чокманово е задържан М. К. /30-годишен/ от гр. Смолян. От извършения оглед на място е установено, че същият е извършил поредица от взломни кражби от частни домове в селото. В убежището му са намерени различни вещи, обект на кражба. М. К. е заподозрян и в извършването на грабеж на 01.02.2012г. в същото село. Припомням, че на 06.02.2012г. 70-годишна жителка на с. Чокманово, общ. Смолян съобщи в РУП – Смолян, че на 01.02.2012г. около 09.30ч. в дома и в селото неизвестно лице, чрез нанасяне на удари с дървена летва и отправяне на заплахи, е извършило грабеж на съпруга й /76-годишен/, като е отнел сумата от 52 лв., 2 броя мобилни телефони, 2 бр. зарядни към тях и зарядно за стационарен мобилен апарат. Продължава работа по цялостното документиране на извършените от М. К. престъпления.

М. К. е криминално проявен за кражби и унищожаване и повреждане на имущество, осъждан е шест пъти, от които три присъди “лишаване от свобода”. На 15.02.2012г. е обявен за общодържавно издирване по искане на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”, след като не се е завърнал в затвора след полагаем отпуск (излежавал е присъда “лишаване от свобода” за срок от 3 години).

Служители на РУП – Смолян разкриха обявените в днешния бюлетин пет кражби на пари и документи, извършени в две професионални гимназии в Смолян.

Две 15-годишни ученички са извършителите на обявените кражби от професионални гимназии в Смолян.

На 14.02.2012г. директорът на професионална гимназия в гр. Смолян уведомил РУП – Смолян, че по време на учебни занятия неизвестен извършител е отнел портмоне с лични документи и сумата от 20 лв., собственост на ученичка от гимназията.

След извършени оперативно-издирвателни мероприятия от служители на РУП – Смолян е установено, че извършител на кражбата е 15-годишно момиче от гр. Смолян, ученичка в същата гимназия. В хода на работата по случая е установено, че тя е извършител на още три кражби на портмонета от класни стаи и физкултурния салон, собственост на ученици от гимназията, в които е имало пари и документи – съответно 30 евро, 27 лв. и 2 лв. Портмонетата и документите са намерени изхвърлени в района на гимназията.

На 20.02.2012 г. 15-годишно момиче съобщило в РУП – Смолян, че на 13.02.3012 г от 13.00 ч до 14.00 ч във физкултурния салон на друга професионална гимназия в гр. Смолян от дамска чанта неизвестно лице е отнело лична карта, дебитна карта, здравна книжка и 120 лв., нейна собственост.

След извършени оперативно-издирвателни мероприятия от служители на РУП – Смолян е установено, че извършител на кражбата е 15-годишно момиче от гр. Смолян, ученичка в същата гимназия. Документите са намерени и иззети.

Работата с двете момичета продължава от инспектори Детска педагогическа стая при РУП – Смолян. Във връзка с последните няколко случая на кражби на пари и вещи от ученици в учебните заведения, ОДМВР – Смолян изпрати писма до директорите на училищата в община Смолян с препоръка да се заостри вниманието на учениците относно опазването на личните им вещи, пари и документи, като им се обърне внимание да не оставят своите раници, чанти и дрехи без надзор в класни стаи, коридори и съблекални.

Вирни се горе