Със затопляне на времето започнаха и пожарите в сухи треви и храсти

Със затопляне на времето започнаха и пожарите в сухи треви и храсти

Затоплянето на времето през последните няколко дни създаде благоприятни условия за работа на открито, което е предпоставка за възникване на пожари в земеделските и селскостопански имоти.

През вчерашния ден в региона на станали три пожара в сухи треви и храсти. Единият възникнал около 12.10 ч. в частен имот в местността “Бабурка”, землище на с. Оряховец. Другият пламнал в 13.46 ч. в частен имот в с. Беден., а третият – в 15.20 ч. в частен имот в с. Равнища, маданско.

Причина за възникване на тези пожари е небрежността и безотговорността на хората при изгаряне на сухи треви и отпадъци от горска растителност при почистване на селскостопанските площи, обясниха от пожарната. В тази връзка Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян напомня на гражданите да бъдат отговорни при почистването на селскостопанските площи, почистването на градини и ливади от суха шума и други горими отпадъци, да става чрез изнасяне на същите, а не чрез изгаряне. Забранено е паленето на огън на по-малко от 500 м. от гората и опожаряване на стърнищата, съгласно Закона за горите. За допуснат и предизвикан пожар от човешка небрежност се носи административно-наказателна отговорност, а при пожар със значителни материални щети се носи отговорност според Наказателния кодекс, предупредиха огнеборците.

Вирни се горе