Съдът в Бургас: Няма доказателства, че братя Чепишеви са иманяри

Съдът в Бургас: Няма доказателства, че братя Чепишеви са иманяри

Известните адвокати от Девин Живко Чепишев и Здравко Чепишев бяха оправдани днес на първа инстанция по двете им повдигнати обвинения – за търсене и за повреждане на археологически обекти.

Според прокуратурата на 22.11.2011 г. около 12 ч., в землището на с. Черноград, община Айтос, в местността „Могилата" в съучастие с други, неустановени по делото, дватама са търсили археологически обекти, разравяйки трагиска могила, датирана от II хилядолетие преди Христа до IV век след Христа. Обвинението смята, че те стоят зад разкопаването на могилата с багер.

Второто обвинение е за нанасяне на повреди по могилата, с което са причинили значителни вреди, свързани с тежки последици. Разбита била подпорната каменна стена в основата на могилата, имаща конструктивна роля за задържане на могилния насип, засегнато било каменно съоръжение в северозападната част на могилата, е с това са причинени щети в размер на 70 000 лв., съизмерими с оценката на провеждането на спасителни археологични изследвания и възстановяване на културната ценност.

Окръжен съд Бургас отхвърли предявения и прие за съвместно разглеждане граждански иск от Министъра на регионалното развитие и благоустройството граждански иск в размер на 70 000 лв. обезщетение за причинени имуществени вреди.

В наказателния процес Чепишеви поддържаха първоначално дадените от тях обяснения. Те обричат пребиваването им в района да е свързано с иманярство. Трябвало да окажат юридически услуги на техен клиент и да огледат земеделски земи.

На място те за първи път са видели човека с багера. Полицаите ги заварили в автомобил, в който изчаквали собствениците на нивите и техните адвокати.

Съдът прецени, че няма достатъчно доказателства, които свързват Чепишеви с разкопаната могила.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд Бургас.

Вирни се горе