Районна прокуратура-Смолян разследва пиян шофьор, отнел автомобил и катастрофирал

 Районна прокуратура-Смолян разследва пиян шофьор, отнел автомобил и катастрофирал

Районна прокуратура-Смолян образува досъдебно производство срещу Васил М., на 52 г., за противозаконно отнемане на чуждо моторно превозно средство от владението на другиго без неговото съгласие и използване на техническо средство като е предизвикана катастрофа – престъпление по чл. 346 ал. 2 т. 1 предложение 1 т. 2 и т. 3 във връзка с чл. 195 ал. 1 т. 2 и т. 4 предложение 2 във връзка с чл. 346 ал. 1 от Наказателния кодекс.

До момента е установено, че на 17 август 2015 г. около 19 часа в гр. Смолян Васил М. е отнел чуждо моторно-превозно средство – лек автомобил марка „Тойота Рунер“ , на стойност 6 500 лева, от владението на собственика С. Х. без негово съгласие и с намерение да го използва. Автомобилът е отнет чрез използване на техническо средство – оригинален ключ, като е последвала повреда на моторното-превозно средство в размер на 4 000 лева. Васил М. се е ударил с автомобила в електрически стълб, от което са причинени увреждания на предната част, по шасито и двигателя , а купето е деформирано и не може да бъде възстановено, че да изпълнява основната си функция по осигуряване на безопасност на пасажерите. Извършителят на деянието е бил задържан за срок от 24 часа, взета му е кръвна проба и е изпратена за експертиза в лаборатория в МБАЛ-Пловдив. Шофьорът е изпробван с техническо средство – алкотест-дрегер, който отчел 2,47 промила алкохол.

Под ръководството на Районна прокуратура-Смолян са разпитани свидетели, назначени са три експертизи – автотехническа, оценъчна и химическа, изискани са справки за допуснати нарушения по Закона за движение по пътищата и др. На Васил М. е повдигнато обвинение, разпитан е пред съдия, където е направил пълни самопризнания. По разследването продължават активните процесуални-следствени действия.

Вирни се горе