Прокуратурата повдигна обвинение на петима иманяри, заловени в Пловдивско и Смолянско

Прокуратурата повдигна обвинение на петима иманяри, заловени в Пловдивско и Смолянско

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група, занимавала се с търсене, придобиване, съхранение, предлагане и продажба на археологически и културни ценности, съобщиха от държавното обвинение, предаде Дарик.

Участниците в групата са задържани на 14 декември 2016 г. в Пловдивско и Смолянско при специализирана операция на ГДБОП, служители от секторите БОП в Стара Загора, Хасково и Кърджали, както и на Областните дирекции на МВР в Смолян и Пловдив. Операцията е осъществена под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

С прокурорски постановления на петимата обвинени – жители на Смолян и смолянските села Павелско и Хвойна, са наложени мерки за неотклонение „Парична гаранция“ в различен размер.

Според събраните до момента доказателства групата е действала на територията на областите Пловдив и Смолян поне от година. Установени са и множество лица от други краища на страната, съпричастни към престъпната дейност на участниците.

При извършените претърсвания и изземвания на 18 адреса, както и при обиски на 12 лица, са открити и иззети 325 антични метални предмета с различна форма, големина и размери, 269 монети, 42 пръстена, четири керамични съд и три старинни ножа. Сред иззетите гривни и други накити са били бронзова фигурална пластика, фибули, коланни апликации и други има предмети от епохата на Античността и Средновековието. Сред монетите се отличават златни византийски солиди, сребърни римски императорски монети (денари), както и тракийски и македонски монети с лика на Филип II.

Иззети са и 11 металдетектора с антени, зарядни устройства, пити, батерии, слушалки, два преносими и един настолен компютър, две флаш-памети, 962 боеприпаса за огнестрелни оръжия от различен калибър, револвер, пушка без сериен номер, 11 мобилни телефона.

Вирни се горе