През 2012 г. пострадаха 22-ма пешеходци, един е убит

През 2012 г. пострадаха 22-ма пешеходци, един е убит

През 2012 г. на територията на област Смолян при 22 пътнотранспортни произшествия (ПТП) е убит един пешеходец, а са ранени 22 пешеходци (18 са леко ранени, 4 – тежко ранени).

Всички ПТП с пострадали пешеходци са възникнали в населени места, като 18 са в градове и 4 – в села, отчитат от Регионалната дирекция на МВР-Смолян.

Всички 22 ПТП са възникнали по вина на водачите на моторни превозни средства, в две от пътнотранспортните произшествия съвина имат двама пешеходци (внезапно са навлезли на платното за движение).

На пешеходна пътека тип “зебра” са възникнали 10 от ПТП с пострадали пешеходци.

Причини за възникване на ПТП с пострадали пешеходци са отнемане на предимството на пешеходец от страна на водача на МПС – 10 бр., движение с несъобразена скорост от страна на водача на МПС – 3, отнемане на предимство на кръстовище на друго пътно превозно средство – 2, неправилна маневра “движение назад” – 1, и други нарушения на водачите на МПС.

По възраст блъснатите и пострадали пешеходци през този период са – от 6 до 9 г. – двама ранени, от 10 до 14 г. – трима ранени, от 15 до 17 г. – трима ранени, от 25 до 64 г. – един убит и 13 ранени, над 64 г. – един ранен.

От 01.01.2013 г. до настоящия момент на територията на област Смолян при 5 пътнотранспортни произшествия са ранени 6 пешеходци (5 са леко ранени, 1 – тежко ранен), обясниха още от дирекцията.

Всички ПТП с пострадали пешеходци са възникнали в населени места, като 2 са в град Смолян, 1 в гр. Неделино и 2 – в села в община Смолян.

Всички ПТП с пострадали пешеходци са възникнали по вина на водачите на моторни превозни средства. На пешеходна пътека тип “зебра” са възникнали две ПТП с пострадали пешеходци.

Вирни се горе