Пожарната отчита 80 произшествия, 57 от които пожари

Пожарната отчита 80 произшествия, 57 от които пожари

През последния месец на 2015 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 80 произшествия, от които 57 пожара, 7 пъти са проведени аварийно-спасителна дейности, 12 пъти е оказвана техническа помощ и са посетени четири лъжливи сигнала, отчетоха от полицията.

От възникналите пожари, 18 са с нанесени материални щети и 39 са без материални щети. През този период най-характерни са пожарите в жилища – 11; в комини на жилища – 20; пожари в контейнери за смет – 9 и в транспортни средства – 11 пожара. През месец декември са ликвидирани и 10 горски пожари.

Причина за възникване на произшествията са небрежност при боравене с открит огън, неправилно ползване на отоплителен уред, късо съединение. Причините за четири от пожарите са в процес на установяване.

Най-много от произшествията, възникнали по Районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението” са тези в РС Смолян – 27 произшествия, РС Мадан – 10 произшествия, РС Доспат – 8 произшествия и т.н.

За да се предпазим от пожар в дома, РД ПБЗН – Смолян припомня на жителите на областта, че е необходимо да спазваме следните основни правила:

  • да използват само изправни и стандартни отоплителни уреди;

  • да не оставят без наблюдение включени отоплителни уреди и същите да се експлоатират съгласно инструкциите на производителя;

  • изхвърлянето на пепел и жарава от печките с твърдо гориво да се извършва на обезопасени места;

  • при необходимост да почистват комините само с механични средства.

При пожар, незабавно информирайте на телефона за спешни повиквания – тел. 112!

Вирни се горе