Полицията с мерки за осигуряване на добър обществен ред и безопасността на движението по време на Великденските празници

Полицията с мерки за осигуряване на добър обществен ред и безопасността на движението по време на Великденските празници

Осигурено е активно присъствие, завишен контрол и регулиране на пътното движение и безопасно придвижване на жителите на областта, с цел недопускане на тежки пътнотранспортни произшествия по главните пътища, както и в районите на конфликтни участъци с концентрация на ПТП, пътни възли, кръстовища, участъци с временна организация на движението, бензиностанции, крайпътни паркинги, мотели и заведения, съобщиха от пресцентъра на полицията.

ОДМВР – Смолян планира и организира провеждането на специализирани полицейски операции на тема “Алкохол и неправоспособност”, с участие на максимален брой служители по метода на “Широкообхватния контрол” в периода на почивните дни. По време на СПО се обръща внимание и върху третокласни и общински пътища, подходите и районите на посещавани питейни и развлекателни заведения. СПО ще се провеждат в периода от 22.00 ч. до 02.00 часа. Отношение ще се взима и към водачи и пътници без поставени обезопасителни колани, липса на застраховка “Гражданска отговорност на автомобилите”, управление на нерегистрирани и неизправни автомобили, мотоциклети, мотопеди и др.

През празничните дни през светлата част на денонощието се активизира контрола по спазване на скоростта с мобилни системи и автоматизирани технически средства на второкласни и третокласни пътища. Нарушителите ще бъдат спирани и санкционирани на място от служителите на сектор “Пътна полиция”.

В ОД МВР – Смолян е направена организация за своевременно получаване на информация за местата и характера на провежданите тържества, с цел да се предприемат мерки за недопускане извършването на престъпления и произшествия с тежки последствия.

Осъществен е контакт с Агенция “Пътна инфраструктура”, с цел съгласуване за въвеждането на временна организация и стриктен контрол по ограничаване на движението по участъци от Републиканската пътна мрежа на МПС, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника с първия и последния почивен ден.

Ще бъдат предприети превантивни мерки за обезпечаване сигурността на организирани ученически и други групови пътувания на деца, както и за недопускане на произшествия с тежки последствия, като е създадена организация за провеждане на срещи и разговори с училищните ръководства и инструктажи на водачите, на които ще се извършват проверки за употреба на алкохол и проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите, с туроператорски фирми, ръководителите на групи, собствениците и ползвателите на местата за подслон. По време на Великденските празници и поредните почивни дни възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки поради: значително увеличената интензивност на движението, и образуване на колони и задръствания, неравности и повреди на пътните платна, включване в движението на много велосипедисти, мотоциклетисти и мотопедисти, каруци, управление от водачи с малък опит и без правоспособност; превишаване на разрешените скорости и рискови изпреварвания; повишена рискова склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние; традиционна недисциплинираност на водачи и пешеходци.

За да не попадате в рискови състояния и ситуации за пътни злополуки, „Пътна полиция” Ви препоръчва, в интерес на Вашата и сигурността на Вашите близки и приятели, бъдете бдителни и толерантни на пътя и зад волана!

Вирни се горе