По “нигерийската схема”: Точат карти през хотелски резервации в Пампорово!

По “нигерийската схема”: Точат карти през хотелски резервации в Пампорово!

След пенсионираните африкански генерали, които ни завещаваха по 100 милиона, и богатите бизнесмени, които ухажваха нашенки по интернет, докато им приберат спестяванията, прочутата “нигерийска схема” се появи в нова разновидност, пише “Марица”. Измамници източват крадени кредитни карти през хотелски резервации. Те правят заявка за престой в избран от тях хотел и настояват да платят предварително. Изпращат номер на крадена кредитна карта и кодове за достъп, за да може да бъде изтеглена необходимата сума. След това анулират резервацията в определения от хотела срок, в който не дължат глоба, и искат изтеглената сума да им бъде възстановена. Те дават друга банкова сметка, където парите се превеждат. Опит за “нигерийска врътка” е бил предотвратен преди два дни в хотел “Замъка” на Пампорово. “Получихме онлайн заявка за регистрация за доста дълъг период – 9 дни. Сумата, която трябваше да бъде платена, бе 1500 евро и клиентът поиска да плати предварително. Изпрати ни номерата на две кредитни карти с кодовете, но транзакциите не успяха да минат. След това същият човек изпрати номерата на други две карти. При поредния опит за транзакция се свързахме с Пощенска банка и оттам ни предупредиха, че най-вероятно става дума за измама. При подробен оглед на копията на документите на клиента стана ясно, че са фалшифицирани. Снимката върху личната карта бе лепена допълнително, а самият измамник вероятно беше новак, защото всъщност личната карта бе на лице от женски пол – британка, а снимката беше на мургав мъж. Картите бяха американски, издадени от различни банки, в различни щати”, разказва мениджърът на хотела Надежда Никова. Два дни по-късно “туристът” съобщил, че пътуването му до България се отлага, и поискал да му възстановят парите от резервацията.

След като получил отговор, че транзакциите са неуспешни, той прекратил кореспонденцията. “Има много туристи, които плащат предварително, затова подобна измама трудно може да се хване. Ако документите са фалшифицирани добре, служителят на хотела няма как да заподозре нередност”, коментира Никова.

Измама 419

Наречена е така заради стар криминален код на Нигерия – родината на тези схеми. Има различни сюжети, далеч по-интригуващи от сценариите, разигравани от вятовските роми на наша територия. Първите измами са с давност близо 15 години, когато мнозина получаваха имейли от наследник на бивш африкански диктатор или пенсиониран генерал, който търси сума, за да освободи “наследството си от 100-200 милиона долара”, предлагайки да го подели с този, който му помогне. След това схемите претърпяха доста метаморфози – измамите се извършваха чрез онлайн търговия или запознанства в нета. Богати бизнесмени (които току-що са загубили съпругата си или са се развели) предлагаха връзки на нашенки и ги агитираха да инвестират в бизнеса им, преди да дойдат в България да се оженят за тях. Сценарият с привлекателна африканка, която се влюбва в българин и го изкушава с голяма печалба от лотария, също взе жертви на местно ниво.

Вирни се горе