Отново телефонна измама, смолянчанка даде 12 000 лева

Отново телефонна измама, смолянчанка даде 12 000 лева

61-годишна смолянчанка съобщила в РУП – Смолян, че около 11.45 ч. вчера на домашния й телефон се обадил непознат, който й обяснил, че дъщеря й е причинила катастрофа, при която е починало дете. Непознатият й казал, че е необходимо да предаде сумата от 12 (дванадесет) хиляди лева, “за да не се води следствено дело срещу нейната дъщеря”. Жената събрала исканата сума и предала парите на непознат за нея мъж пред дома си. Впоследствие разбрала, че е станала жертва на измама. По случая е образувано досъдебно производство в РУП – Смолян, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Още три сигнала от граждани за опити за телефонни измами по същата схема са получени вчера в РУП – Смолян.

ОД МВР – Смолян отново съветва гражданите, за да не станат жертва на измама, да спазват следните препоръки:

При разговори по телефона проявявайте изключителна бдителност! Не се доверявайте безпрекословно на едно телефонно обаждане, колкото и убедително да звучи то или колкото и трагично да звучат представените ситуации, а най-напред се уверете, че наистина Ви се е обадил Вашият близък и в никакъв случай не избързвайте да давате пари!

Не се доверявайте на информацията и обещанията, които Ви се дават само по телефона. Не предприемайте в никакъв случай плащане по сделка, която сте уговорили единствено по телефона. Ако получите телефонно обаждане по подобна измамна схема, не бързайте да давате пари, а най-напред се свържете с близки и познати, за да изясните дали човекът, който Ви се е обадил е в действителност роднината или приятелят, за когото се е представил. Ако не успеете да изясните тези факти, най-добре е да не бързате да предприемате действия преди да се убедите в истината и да потърсите веднага помощ от полицията.

В никакъв случай не предоставяйте личните си данни на някой, който ви се е обадил по телефона – не можете да сте сигурни кой точно ви се обажда и не знаете за какво в последствие може да използва измамникът личните ви данни. За помощ и съвет винаги можете да се обадите на тел.112 или в най-близкото Районно управление “Полиция”, предупредиха от полицията.

Вирни се горе