Опитаха да излъжат смолянчани по телефона, спипаха ги

Опитаха да излъжат смолянчани по телефона, спипаха ги

Вчера на домашния телефон на възрастно семейство от гр. Смолян се обадил непознат, който се представил за лекар и казал, че дъщеря им е болна от птичи грип. Мнимият доктор обяснил, че за лечението на „болната” дъщеря са нужни 5000 лева, с които да бъдат закупени скъпи лекарства. Възрастното семейство получило указания да предаде парите на изпратен на адреса им човек, който по думите на мнимия доктор е “служител от здравната каса”, обясниха от пресцентъра на полицията.

Възрастните хора обаче успели да се свържат с дъщеря си, разбрали, че са станали обект на телефонна измама и веднага подали сигнал в полицията. Служители на РУП – Смолян реагирали незабавно и задържали до дома на възрастното семейство С. Я. /32-годишен/ от гр. Русе, който трябвало да вземе исканата от “доктора” сума.

От проведените оперативно издирвателни мероприятия е установено, че в измамната схема участва още един “куриер” – М. М. /33-годишен/ от с. Бутово, общ. Павликени. М. М. е установен и задържан в гр. Златоград и приведен в РУП – Смолян.

В хода на полицейските действия, предприети от служители на РУП – Смолян, са установени още двама мъже, които привеждали в заблуждение жертвите си по телефона – Б. Д. /22-годишен/ и Б. Д. /27-годишен/ и двамата от гр. Горна Оряховица, пребиваващи в гр. София. Двамата са задържани в гр. София и приведени в РУП – Смолян. С постановление на смолянската прокуратура мярката за задържане на четиримата е удължена на 72 часа. Внесено е искане в Районен съд – Смолян да им бъде взета мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Вирни се горе