Касапинът от Виево влиза в съда

Касапинът от Виево влиза в съда

Днес, 31 август 2015 г., Окръжна прокуратура-Смолян внесе в Окръжен съд-Смолян обвинителен акт срещу Мариян Юруков за опит за убийство и убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост, извършени при условията на продължавано престъпление – престъпление по чл.115 във вр. с чл.18 ал.1 във вр. с чл.26 ал.1 и по чл.116 ал.1 т.6 предл.второ и трето във вр. с чл.115 във вр. с чл.26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Мариян Юруков е предаден на съд по обвинение, че на 24 януари 2014г. около 2.30ч. в дома на пострадалата в с.Виево, общ.Смолян, е направил опит умишлено да умъртви Соня Наумова, на 45 г. от с.Виево, общ.Смолян, чрез нанасяне на пробождане с нож в областта на корема на Наумова, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини – извършена животоспасяваща операция на пострадалата в МБАЛ гр.Смолян.

Мариян Юруков е предаден на съд и по обвинение, че на 7 февруари 2015 г. около 15.30 ч. в с.Виево, общ.Смолян, на улицата в близост до дома й, умишлено е умъртвил Соня Наумова, на 45 г., от с.Виево, общ.Смолян, чрез нанасяне на 18 прободно – порезни наранявания с нож в областта на гръдния кош и една порезна рана на лявата й мишница, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убитата, изпитала изключителни страдания от нанесените й първи удари до настъпването на нейната смърт, която й е причинена с особена жестокост.

Пострадалата Соня Наумова била вдовица от 2007 г., а от около четири години живеела с обвиняемия Мариян Юруков на съпружески начала в дома на Наумова в с.Виево, общ.Смолян. Юруков често употребявал алкохол, а когато се напиел ставал груб и агресивен и тогава възниквали скандали между него и Наумова. Повод за скандалите били упреци на Наумова към Юруков за похарчени от него за забавления голяма част от парите, които той получил от продажбата на наследствен етаж от къща в гр.Чепеларе /около 15 000 лв./. В действителност част от парите, които получил от продажбата, той предоставил на Наумова – за ремонт на банята, за автомобила на сина й, както и за покупка на телевизор. Юруков плащал разходи за храна, ток, вода и др., когато разполагал с финансови средства.

Първият случай на нападение с нож датира от 23 януари 2014 г., когато Соня Наумова имала рожден ден. След като се почерпили с ракия отново започнали разговор за похарчените пари, скарали се, разменили си взаимно удари по главите и тялото. Наумова излязла навън от стаята и по мобилния си телефон се обадила на сина си, който живеел в гр.Смолян, а той съобщил в полицията за скандала. Когато дошли полицаите, по настояване на Наумова, Юруков си събрал багажа и напуснал къщата. След като полицаите си отшили Юруков се върнал и счупил стъклото на едни от прозорците. Влезнал оттам, защото Наумова не му отключвала. Последвал скандал и сбиване, след което Юруков взел кухненски нож и наръгал Наумова в корема. Само намесата на полицаите, които отново се отзовали на повикване и спешната медицинска операция спасили живота на Наумова. До идването на екипа Юруков повтарял, че съжалява за това, че не успял да убие Наумова, тъй като твърдо бил решил да я наръга в сърцето, след което да сложи край на собствения си живот. Въпреки скандалите, които предизвиквал Юруков след употреба на алкохол, Наумова го приютявала отново при себе си. Така направила и след опита за убийство.

На 7 февруари 2015 г. Юруков отново бил пиян. Наумова отново подхванала темата за парите от продажбата на имота, а Юруков се вбесил и се скарали. След като Наумова се обадила на тел.112 Юруков още повече се ядосал и подгонил Наумова с нож с метална дръжка. Тя успяла да избяга първоначално, но след няколко минути по пътя към центъра на с.Виево Мариян Юруков застигнал Наумова, застанал с лице пред нея и замахнал с ножа към гърдите й, при което я пробол. Последвали множество удари, четири от които били фатални и довели до смъртта на Наумова. Смъртта била мъчителна, тъй като не настъпила мигновено, а няколко минути Наумова агонизирала и усещала болката и ужаса. Юруков избягал в близката гора, носейки със себе си ножа, с който е убил Наумова. От мобилния си телефон се обадил на свой познат и му казал, че е убил Соня и възнамерява да се обеси. След това обвиняемият Юруков се обадил на тел. 112, представил се с двете си имена на дежурния оператор и съобщил, че е убил Соня Наумова и той се е наръгал, тъй като не иска да живее повече. Докато операторите на тел.112 и дежурният от МВР поддържали разговора с Юруков по телефона, полицаите успели да го издирят в гората и го заловили.

По делото са събрани множество доказателства и са извършени седем експертизи – съдебно-медицински, биологична, химическа, психиатрични и аудио-техническа. Мариян Юруков е признал вината си по време на разпитите, направил самопризнания и се е разкаял за стореното. Мариян Юруков е с взета мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Предстои Окръжен съд-Смолян да насрочи дата за разглеждане на делото.

Вирни се горе