Окръжна прокуратура-Смолян обвини управител на дружество за обсебване на вещи на чужденци в Пампорово

Окръжна прокуратура-Смолян обвини управител на дружество за обсебване на вещи на чужденци в Пампорово

На 24 август 2015год. по указание на Окръжна прокуратура- Смолян следовател от Националната следствена служба в София привлече като обвиняем Недялко Кацаров за обсебване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай – престъпление по чл. 206, ал.4, връзка с ал.1 и чл. 26 ал.1 от Наказателния кодекс. Случаят касае неправомерно нарушаване правото на собственост на над 20 граждани на Великобритания и Северна Ирландия, закупили недвижими имоти в туристически курорт Пампорово, в ж.к. Райковски ливади, в комплекс „Форест Нук 3” през 2007 г. и 2008 г. На 15 януари 2015 г. Недялко Кацаров, един от управителите на „Форест Нук мениджмънт“ ООД, е привлечен като обвиняем за обсебване в особено големи размери на движими вещи от жилищата на чужденците. Кацаров е осъществявал управлението и поддръжката на имотите по сключени договори между „Форест Нук мениджмънт“ OOД с английски и ирландски собственици на апартаменти, съобщиха от Апелативна прокуратура Пловдив.

В резултат на нова преценка на доказателствата, Окръжна прокуратура-Смолян е прецизирала обвинението си срещу Недялко Кацаров, който на 24 август 2015 г. е привлечен като обвиняем за по-тежко престъпление – обсебване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Общата стойност на присвоените чужди движими вещи възлиза на 82 326 лева.

По данни на разследването през периода от началото на 2011 г. до 15 януари 2012 г., от апартаменти в апартхотел “Форест нук”, собственост на англичани и ирландци, Недялко Кацаров противозаконно е присвоил чужди движими вещи в особено големи размери – ел.техника-телевизори, хладилници, аспиратори, микровълнови печки, готварски печки; мебели – кухненски шкафове, дивани, маси, столове, легла; санитарно обзавеждане – душ кабини, моноблокове, ел. бойлери и др. Той е разпоредил на подчинените си работници да изнесат и преместят вещите без знанието и съгласието на собствениците в други апартаменти. По досъдебното производство са извършени множество процесуално-следствени действия и събрани доказателства в 112 тома. Направени са огледи и иззети документи.

Поради необходимост от извършването на следствени действия в Кралство Великобритания и Северна Ирландия Окръжна прокуратура -Смолян е изготвила и изпратила международна поръчка за правна помощ до компетентните съдебни власти на Обединеното Кралство. В молбата за правна помощ е поискано да бъдат издирени и разпитани като свидетели 40 британски и ирландски граждани, които през 2007 год. и 2008 год. са закупили апартаменти във “Форест Нук-3”. Международната поръчка е изпълнена в рамките на една година. По делото е изготвена комплексна икономическо – техническа и оценителна експертиза за размера на вредата на всяко от пострадалите лица и механизма на увреждането. Направена е банково-счетоводна експертиза, тъй като голяма част от паричните средства са заплатени по банков път.

Недялко Кацаров е с взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 2 500 лева.

Вирни се горе