Около 3000 студенти очакват на Пампорово за празника

Около 3000 студенти очакват на Пампорово за празника

Мерки за сигурност и някои препоръки за предотвратяване на инциденти по време на студентския празник

С цел ограничаване на рисковите фактори за нарушаване на обществения ред и предотвратяване на нещастни инциденти, пожари и пътно-транспортни произшествия, свързани с провеждането на студентския празник – 8-ми декември, както всяка година ОДМВР – Смолян е създала организация за гарантиране на реда и осигуряване на сигурността на младите хора в деня на празника. Уточнени са заведенията, хотелите, ресторантите и почивните бази, където ще празнуват студенти, съобщи говорителят на полицията.

По предварителни данни се очаква в областта да празнуват около 4600 студенти, като най-много ще бъдат в к.к Пампорово – около 3000. В обектите са извършени специализирани проверки от служители на “Охранителна полиция” и ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението”, като на собствениците и ползвателите им се обръща сериозно внимание на необходимостта от предприемането на надеждни мерки за сигурност и безопасност в и около обектите. Изготвени са графици за увеличено полицейско присъствие и контрол по безопасността на движението на 7, 8 и 9 декември 2013 г.

Служителите на “Пътна полиция” ще извършват засилен контрол по отношение на водачи на МПС употребили алкохол, неправоспособни водачи и управляващи технически неизправни МПС. Ще бъде създадена необходимата организация за обезопасяване на движението при очакван интензивен пътникопоток в празничния ден и в предходните и следващите дни.

В деня на празника с цел гарантиране на добър обществен ред ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие във всички населени места в областта, както и в КК Пампорово, особено в районите около питейните и увеселителните заведения. В службите “Пожарна безопасност изащита на населението” ще има подсилено дежурство и е създадена организация за своевременно реагиране на произшествия.

Служителите на ОД МВР – Смолян поздравяват всички студенти с предстоящия празник и им пожелават весело и безопасно празнуване. Препоръчваме на младите хора да се веселят разумно, за да не се допусне помрачаването на празника от инциденти и произшествия, както и да спазват правилата за движение, да шофират със съобразена скорост и в никакъв случай да не се качват зад волана след употреба на алкохол.

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ

за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия по време на пътуванията във връзка с Празника на студентите – 8 декември 2013 г.

По време на честванията на Празника на студентите – 8 декември 2013 г., и при пътуванията, свързани с тях, нараства вероятността от тежки пътнотранспортни произшествия по вина и с участие на водачи на автомобили, най-често с малък стаж и опит, превозващи компании от студенти. Основните рискови фактори са: превишена скорост, неумение да се избира съхраняващата скорост, рискови изпреварвания, отнемане на предимство, управление от неправоспособни и употребили алкохол. Избягването на ситуациите за пътни катастрофи е отговорност основно на водачите, но в голяма степен това е отговорност и на техните спътници.

Не забравяйте, че празничното настроение и силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до безкритичност и опасна агресивност. Високите децибели на музиката в купето допълнително създават опасност от ПТП.

  1. Ако мястото на празнуване е в града, в който живеете и учите, е по-добре да не шофирате и да оставите автомобила си, за да избегнете притеснения и евентуални рискове.

  2. Ако пътувате с автомобила на по-далечно разстояние, преценете дали опитът Ви като шофьор е достатъчен. Не забравяйте, че са възможни снеговалеж, поледици и други зимни изненади. Автомобилът трябва да е напълно подготвен със зимни гуми, изправни светлини, чистачки и отопление. Поставете в багажника и вериги за сняг, лопата, буксирно въже. Планирайте пътуването така, че да избегнете шофирането на фарове.

  3. Ако приятелите, които возите, започнат да се черпят още преди и по време на пътуването, не се изкушавайте дори със съвсем малко количество алкохол. Откажете се да изчислявате какво би отчел уредът за проверка, защото е доказано, че и малките концентрации на алкохол увеличават значително риска от катастрофа.

  4. Шумните разговори и високите децибели на музиката при еуфоричното настроение в купето пречат значително на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помолете своите приятели да се съобразяват с това.

  5. При пътуване заедно в група автомобили не се поддавайте да Ви въвлекат в „състезание”, „гоненица” и рискови изпреварвания. Ако Вашият шофьор управлява рисково – превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, не се притеснявайте да му направите забележка, за да промени начина на шофиране. В крайна сметка той застрашава директно и Вашия живот.

  6. По пътя към мястото на празника и обратно задължително трябва да шофира най-опитният водач от компанията. Отчитайте факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не сте свикнали, е рисково и затова се налага предварително да го управлявате „тренировъчно”.

  7. След празничната нощ с много наздравици е важно да си починете добре и да се освежите напълно. Най-добре е от вечерта да определите кой ще ви вози по обратния маршрут. Той не трябва да се увлича в наздравиците в празничната нощ, за да е бодър на следващия ден. Не сядайте зад волана, ако още не сте напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Не омаловажавайте въздействието на т. нар. “махмурлук”, защото в това състояние можете да направите фатална грешка зад волана. Ако все пак решите да потеглите, управлявайте с намалена скорост, на по-голяма дистанция и не предприемайте рискови изпреварвания. При настъпване на опасна сънливост не се колебайте и спрете за почивка край пътя. Дори само 20 минути сън ще Ви се отрази положително.

  8. Ако попаднете в ситуация да няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис и не потегляйте, макар че не ви се иска да закъснявате.

Препоръките са изготвени от отдел “Пътна полиция” – Главна дирекция Национална полиция”

Вирни се горе