ОД МВР – Смолян провежда специализирана полицейска операция „Скорост“ от днес до 13 април

 ОД МВР – Смолян провежда специализирана полицейска операция „Скорост“ от днес до 13 април

ОД МВР Смолян предприема мерки за осигуряване на добър обществен ред, безопасността на движението, недопускане и ограничаване предпоставките за настъпване на тежки ПТП по време на почивните дни за Великденските празници (09-13 април 2015 г.) на територията на ОДМВР – Смолян

►Осигурено е активно присъствие, завишен контрол и регулиране на пътното движение и безопасно придвижване на жителите на областта, с цел недопускане на тежки пътнотранспортни произшествия по главните пътища, както и в районите на конфликтни участъци с концентрация на ПТП, пътни възли, кръстовища, участъци с временна организация на движението, бензиностанции, крайпътни паркинги, мотели, заведения, както следва:

На 09.04.2015 г. за времето от 11.00 ч. до 22.00 ч.;

На 11.04.2015 г. за времето от 08.00 ч. до 18.00 ч.;

На 13.04.2015 г. за времето от 10.30 ч. до 23.00 ч.

►ОДМВР – Смолян планира и организира провеждането на специализирана полицейска операция на тема “Алкохол и неправоспособност” за дните 10-12.04.2015 г. за времето от 22.00 ч. до 01.00 ч. и специализирана полицейска операция „Скорост“ за дните 09-13.04.2015 г., с участие на максимален брой служители по метода на “Широкообхватния контрол”. По време на СПО се обръща внимание и върху третокласни и общински пътища, подходите и районите на посещавани питейни и развлекателни заведения. Отношение ще се взима и към водачи и пътници без поставени обезопасителни колани, липса на застраховка “Гражданска отговорност на автомобилите”, управление на нерегистрирани и неизправни автомобили, мотоциклети, мотопеди и др.

►През празничните дни през светлата част на денонощието се активизира контрола по спазване на скоростта с мобилни системи и автоматизирани технически средства на второкласни и третокласни пътища. Нарушителите ще бъдат спирани и санкционирани на място от служителите на сектор “Пътна полиция”.

►Осъществен е контакт с Агенция “Пътна инфраструктура”, с цел съгласуване за въвеждането на временна организация и стриктен контрол по ограничаване на движението по участъци от Републиканската пътна мрежа на МПС, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника за времето от 16.00 ч. до 20.00 ч. в последния работен ден преди празниците и от 14.00 ч. до 20.00 ч. в последния почивен (празничен) ден.

► Ще бъдат предприети превантивни мерки за обезпечаване сигурността на организирани ученически и други групови пътувания на деца, както и за недопускане на произшествия с тежки последствия, като е създадена организация за провеждане на срещи и разговори с училищните ръководства и инструктажи на водачите, на които ще се извършват проверки за употреба на алкохол и проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите, с туроператорски фирми, ръководителите на групи, собствениците и ползвателите на местата за подслон. По време на Великденските празници и поредните почивни дни възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки поради: значително увеличената интензивност на движението, и образуване на колони и задръствания, неравности и повреди на пътните платна, включване в движението на много велосипедисти, мотоциклетисти и мотопедисти, каруци, управление от водачи с малък опит и без правоспособност; превишаване на разрешените скорости и рискови изпреварвания; повишена рискова склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние; традиционна недисциплинираност на водачи и пешеходци.

►Шофирането в нетрезво състояние след употреба на големи количества алкохол в празничните нощи от водачи и пешеходци, е основна причина за поредица злополуки с жертви и ранени в този период през последните години. Потърпевши са най-вече пътниците в автомобили и на мотоциклети, съгласили се лекомислено да бъдат возени от пияни и неправоспособни шофьори.

► За да не попадате в рискови състояния и ситуации за пътни злополуки, „Пътна полиция” Ви препоръчва, в интерес на Вашата и сигурността на Вашите близки и приятели, бъдете бдителни и толерантни на пътя и зад волана!

Вирни се горе