Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ВСС уволнението на прокурор от Девин

  Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ВСС уволнението на прокурор от Девин

Главният прокурор Сотир Цацаров внася във Висшия съдебен съвет предложения за налагане на наказание „дисциплинарно освобождаване от длъжност“ спрямо Петко Минев – прокурор в Районна прокуратура гр. Пловдив, Мария Дамянова – административен ръководител районен прокурор на Районна прокуратура – Девин и полковник Светослав Йосифов – следовател към Военноокръжна прокуратура Пловдив, военноследствен участък Стара Загора, съобщиха от Прокуратурата.

След извършени проверки от прокурори от Специализираното звено „Антикорупция“ в Софийска градска прокуратура и Инспектората на Върховна касационна прокуратура са установени допуснати от прокурорите Минев и Дамянова и следовател Йосифов нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Обстоятелствата, които дават основание на главния прокурор да поиска от ВСС дисциплинарно уволнение, са следните:

ІІ. По отношение на прокурор Мария Дамянова – районен прокурор на РП–Девин:

На 14.06.2015 г. разследващ полицай от РУП Девин е започнал разследване за извършено в с. Лясково противозаконно отнемане на моторно превозно средство – лек автомобил м. „ Ауди 80“ с рег.№ РВ 27 97 НН от владението на другиго без негово съгласие с намерение да се ползва, като автомобилът е бил изоставен в на територията на гр. Пловдив – престъпление по чл. 346 ал.2 т.1 от НК. Автомобилът е бил открит изоставен в гр. Пловдив. Бил е извършен оглед на местопроизшествие и са били иззети дактилоскопни следи.

Същият ден – 14.06.2015 г., прокурор Дамянова е била уведомена за започналото разследване, като й било съобщено, че заподозрян като извършител на престъплението е непълнолетният й син. Дамянова била уведомена, че по този повод ще бъдат снети писмени обяснения от сина й и неговия съучастник. На 14.06.2015 г. в във Второ РУП Пловдив в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая са били разпитани Петър Дамянов и Даниел Кайраманов.

На 16.06.2015 г. в деловодството на Районна прокуратура – Девин са заведени уведомителното писмо от РУП-Девин за започналото разследване, както и предложение от разследващия полицай за оставяне на противозаконно отнетия автомобил на отговорно пазене на лицето, което го е ползвало, въпреки данните, че той не е негов собственик. В деловодството на РП Девин преписката е заведена като досъдебно производство срещу неизвестен извършител, независимо че към материалите са приложени докладна записка от полицейския служител, снел писмените обяснения от непълнолетните Дамянов и Кайраманов.

В Районна прокуратура – Девин работят само двама прокурори – Здравко Делиев и Мария Дамянова. Прокурор Делиев е бил изключен от системата за електронно разпределение на преписки и дела и така за наблюдаващ прокурор по това досъдебно производство системата за случайно разпределение е определила прокурор Мария Дамянова. В периода 15- 19.06.2015 г. прокурор Делиев бил командирован в друга прокуратура.

Въпреки че за прокурор Дамянова е било налице основание за отвод, тя поела ръководството и надзора върху това разследване и в деня на разпределянето на делото – 16.06.2015 г., се произнесла по него, като е разпоредила противозаконно отнетият автомобил да се остави на отговорно пазене на ползвателя на автомобила.

Едва на 19.06.2015 г. Дамянова е изпратила досъдебното производство по компетентност на районна прокуратура – Пловдив, тъй като престъплението с изоставянето на автомобила е довършено на територията на гр. Пловдив.

Към момента на произнасянето на Дамянова по досъдебното производство – 16.06.2015 г., нейният непълнолетен син не е имал процесуалното качество обвиняем, но знанието й, че той е заподозрян като извършител на престъплението, е налагало да се отведе от ръководството и надзора върху това разследване.

„С действията си Мария Дамянова виновно е нарушила правилата за предотвратяване на конфликт на интереси, правила, произтичащи от принципа на независимост, принципа на безпристрастност и принципа за почтеност и благоприличие от Кодекса за етично поведение на българските магистрати“– се посочва в предложението на Сотир Цацаров.

Вирни се горе