Двама приятели се обесиха един след друг, третия го спасиха от въжето на косъм

Двама приятели се обесиха един след друг, третия го спасиха от въжето на косъм

Жителите на Мадан отдавна не са виждали толкова много разследващи полицаи на едно място. Две самообесвания и трето – предотвратено на косъм, хвърлиха в ужас родопския град.

Двама млади мъже увиснаха на въжето, а трети е в психиатрията след заплахи да сложи край на живота си по същия начин. Шокиращото е, че тримата са били в една и съща компания.

Първи увиснал на бесилката 24-годишният Бедри Хасанкев в маданския квартал “Възраждане”. Мъжът е намерен 8 минути след полунощ в понеделник. Той е бил коминджия в рудник “Бориева”. Сложил край на живота си в барака за дърва, която сам си сковал близо до блока, където живее.

Няколко часа по-късно на въжето увисва и приятелят му Рамадан Бодуров, с когото били в една компания. Той се самоубил на таванския етаж в триетажната фамилна къща на изхода от Мадан по пътя за село Мъглища. Рамадан живеел там заедно с родителите си.

21-годишният мъж се затрил сам с въже, дълго около метър, като сгънал краката си, за да успее да се обеси. Намерила го майка му Ресиме. Тя е шивачка в предприятие на края на града.

“Синът се е прибрал преди нея. Съседка го е канила на кафе, преди да си влезе в къщата. Отказал под предлог че е изморен и поел стегнато към дома си. Сестра му се прибрала, видяла обувките му и го мярнала, но той заявил, че отива да спи. След малко жената го потърсила за вечеря, но тъй като не го намерила, започнала да претърсва къщата. Позвънила на телефона му и чула да пиука на тавана”, обясни лелята на обесения Рамадан Бодуров – Небие.

Като се качила, майката открила сина си сгънат, увиснал на въжето. Семейството е в шок от случилото се. Баща му научил, докато бил на работа на строителен обект в град Раковски край Пловдив.

Вчера роднините на Рамадан чакаха трупа да се върне от аутопсия в Смолян. Експертизата се забавила, тъй като съдебният медик към МБАЛ – Смолян, е от Пловдив. Третият от компанията – 27- годишният Красимир Димитров, пък обявил пред родителите си, че ще се беси в понеделник вечерта. Брат му се уплашил от твърдото му намерение, позвънил на телефон 112 към 2 часа и белята била предотвратена.

Мъжът е откаран в ареста на полицията, където е бил повикан личният му лекар, както и психиатър.

“Сутринта във вторник Димитров обявил, че иска да се беси, и пред началника на полицията в Мадан, затова е потърсена намесата и на специалист психиатър”, каза шефът на ОДП – Смолян, Комисар Кирил Хаджихристев.

На сутринта мъжът е транспортиран в психиатрията в Смолян. В миньорския град вчера се заговори, че и Стоимен, също член на компанията, се е обесил в кв. Конски дол.

“Слухът стигна до полицията. Проверен е домът му, но не е открит. Стоимен е извън областта, вероятно да си търси работа, както казват близките му”, обясни пред “24 часа” Добрина Ангелиева, говорител на смолянската полиция.

По правилник полицията няма право да съобщава извършените самоубийства. Липсата на официално съобщение обаче нажежи допълнително страстите в Мадан и слуховете за самоубийства пълзяха един след друг.

Според съседи на Хасанкев, който пръв слага край на живота си, вечерта преди самоубийството той се е скарал с приятелката си Севжана П., която е на 14 години.

Наскоро миньорът си купил апартамент в съседен блок на седмокласничката. Теглил кредит и си сменил дограмите, направил и вътрешен ремонт. Имал обаче задължения към хора и му било тежко да си плаща заема, въпреки че вземал добра заплата от над 1000 лв.

Според съседи парите не му стигали, защото често се запивал с приятели. “Взеха алкохол и си отидоха, често сядат да пият пред магазина, но оная вечер не останаха”, каза продавачка на хранителен магазин. Бедри пил заедно със Севжана и вкарания по-късно в психиатрия Красимир в жилището му.

Когато Севжана и Красимир си тръгнали, Бедри отишъл и се обесил в новата барака за дърва.

“Севжана и Красимир го потърсили и го открили да виси на въже в бараката”, казва бащата на малолетното момиче – 51-годишният Илия Петев. Според него и да е имало кавга между Севжана и Бедри, то нямало как другият обесен – Рамадан, да е замесен в историята, тъй като не е бил там.

Момичето се върнало вкъщи разплакано, разказа бащата, който е пенсионер по болест. В Мадан той е известен като Петерс и работи на пропуска на градската тоалетна.

Майката на седмокласничката отрича дъщеря да е имала връзка с Рамадан и Красимир. Тя знаела само, че девойката е с Бедри. В миньорския град обаче се заговори, че тримата приятели са се скарали заради взаимни подозрения за сексуални връзки на момичето с други мъже от компанията.

Обесеният миньор Бедри Хасанкев бе откаран вчера в родното му село Мързян, където ще бъде погребан.

“И тримата са били в една среда, пиели са доста. Рамадан е бил с лабилна психика, арестуван е няколко пъти за кражби и хулигански прояви”, разказаха местни таксиджии пред “24 часа”.

Рамадан често се хващал и напускал работа, последно подал молба в рудник “Върба”. Междувременно обаче се готвел да върви на гурбет в строителството като баща си. Миналата година той лежал пет дни в ареста, тъй като в нетрезво състояние заплашил сервитьорката в местен бар, че ако не се чуе чалга в заведението, ще набие всички клиенти. После счупил чаша и не си платил сметката.

“Много работливо момче, наскоро си имаше проблеми с полицията, възможно е те да са се отразили. Доколкото разбрах, той нито е пил, нито е имал конфликт с някого в часовете преди да посегне на живота си”, твърди неговият роднина Мехмед Бодуров, който бе водач на голямата миньорска стачка през миналата година.

“Все още имаме само трупове, няма яснота за отношенията на посегналите на живота си помежду им. Тепърва ще се търсят не само мотивите тези млади хора да се самоубият, но и има ли въобще връзка между тях”, коментира Иван Спиров, говорител на окръжната прокуратура в Смолян.

Ден преди маданската серия от обесвания в село Малка Арда край на живота си с примка сложил и 55-годишният Бойко Шехов.

Според разследващите последователността на трагичните случаи обаче е съвпадение.

Валентин Хаджиев

Вирни се горе