Делото за разпространение на детска порнография бе върнато на смолянската прокуратура заради процесуални нарушения

Делото за разпространение на детска порнография бе върнато на смолянската прокуратура заради процесуални нарушения

Делото в Районен съд – Смолян за разпространение на десетки хиляди файлове с детска порнография бе прекратено и върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения в досъдебната фаза, съобщи БТА.

Състав на Районния съд прекрати съдебното производство срещу 25-годишния Даниел С. и изпрати делото на прокуратурата за отстраняване на съществени нарушения от досъдебната фаза. Обвиненият за притежание и разпространение на видео файлове с детско порно Даниел С. е разкрит, след като IP-адресът на домашния му компютър в Смолян е засечен през 2012 г. при полицейска операция в Нова Зеландия срещу разпространението на порнографски материали с малолетни и непълнолетни. Процесът бе прекратен с мотив, че в досъдебната фаза са били нарушени процесуалните права на Даниел С. и защитниците му, тъй като не са им предявени 60-те хиляди файла със снимки и видео материали, иззети от компютрите на обвиняемия. Даниел и неговите адвокати са имали достъп до файловете за 32 минути, което според съда е недостатъчно време да бъдат разгледани.

Съдът препоръча на прокуратурата и да предприеме допълнителни действия, с които да обоснове обвинението си по отношение на заключението, че на порнографските материали са заснети лица, ненавършили 18 г. Не е ясно въз основа на какво обвинението е достигнало до извода, че всичките 60 хил. файла съдържат порнографски материали с лица, които изглеждат ненавършили 18-годишна възраст, мотивира се съдът. Спорният момент е по какъв начин е определена предполагаемата възраст на участниците в бруталните сцени. Според обвинението, на фотографските и видео файлове се виждат сексуални сцени с момчета и момичета, някои от които са на видима възраст около 5 г.

Вирни се горе