ДАНС разби схема за търговия с гласове в Пловдив

 ДАНС разби схема за търговия с гласове в Пловдив

При съвместна операция на ДАНС и прокуратурата в Пловдив е предотвратена схема за купуване и продаване на гласове чрез лихварска дейност и изземване на лични документи на длъжници. Това съобщиха от двете институции на съвместна пресконференция. Акцията е извършена тази сутрин в ромските махали на Пловдив и Пазарджик. От там са иззети голямо количество лични и дебитни карти, международни паспорти и списъци със имена и данни на длъжници.

Схемата е наблюдавана дълго време, като службите са имали сигнали още от миналите избори, обясни началникът на ДАНС в Пловдив Ангел Стоев. Лихварите са имали готовност да продават за пари гласовете на гражданите на евентуално заинтересовани политически сили срещу обещание за намаляване на размера на лихвата по кредите, поясни Стоев. Той допълни, че за момета няма данни политически сили да купували гласове по списъците. При извършения обиск на лица от ромски произход в Пазарджик са взети 46 лични карти, 101 дебитни, тефтери. Задържан е криминално проявен, на 37 години с преправен гозов пистолет.

В Пловдив няма задържани лица, но са взети 161 лични карти, 2 международни паспорта,29 дебитни карти, талони на МПС и два пистолета с патрони. Според апелативния прокурор на Пловдив Андрей Атанасов в момента се води следствие и ще бъдат разпитани повече от 400 свидетели, чийто документи са били задържани от лихварите.

Вирни се горе