Англичани отсякоха поголовно десетки дървета заради музикален фест край Смолян

 Англичани отсякоха поголовно десетки дървета заради музикален фест край Смолян

Санкцията, която се предвижда за незаконен добив на дървета, е до 6 години лишаване от свобода

Десетки дървета са били отсечени, за да се осигури достъп до мястото, където се провежда музикален фест в смолянското село Полковник Серафимово, съобщава БТВ. Местните хора смятат, че сечта е дело на англичани, които организират проявата.

Пътят води към една от зоните, в която се провежда така нареченият от местните хора, „английски събор". От горското са категорични, че дърветата са отсечени незаконно.

„Гората, през която е прокаран пътят, е 35-годишна букова гора, с изчислено количество от отрязаната дървесина 1 куб.м. плътна дървесина, дърва. Без разрешение е изсечено, без разрешение е прокаран пътят", коментира Димитър Кьосев, заместник-директор на ДГС- Смолян.

Англичаните признават, че сечта е тяхно дело, но са категорични, че имат разрешение. Твърдят, че обяснение трябва да се поиска от кмета, областния управител и общината. „Трябва да говорите с Лидия, тя работи с кмета", заявили са чужденците.

Лидия от своя страна е заявила: “Не може да направиш нещо, хората от цял свят да идват и да е нелегално, просто не е възможно”.

По случая е образувано досъдебно производство. „До момента разследването се води срещу неизвестен извършител, но процесуално-следствените действия водят до някакви насоки за откриване на извършителя”, каза районният прокурор на Смолян Георги Карпаров, пише ТrafficNews.bg С оглед на ранния процесуален стадий той не пожела да коментира по-нататъшния ход на делото, за да не се бламира развитието му. Санкцията, която се предвижда за незаконен добив на дървета, е до 6 години лишаване от свобода.

Вирни се горе