72-годишна жена от Смолян хвърли през терасата 8 000 лева на телефонни измамници

 72-годишна жена от Смолян хвърли през терасата 8 000 лева на телефонни измамници

На 28.05.2018г. в РУ-Смолян е подадена жалба от 72-годишна жена от гр.Смолян, ул."Кольо Фичето", че около 13.00 часа неизвестно лице й се обадило на домашния телефон и обяснило, че трябва да събере всичките си пари и да ги изхвърли през терасата, с цел да подпомогне полицейска операция по залавяне на телефонни измамници. Жената е хвърлила от терасата сумата от 8 000лв. След това е разбрала, че е станала жертва на престъпление и е подала сигнал. По случая е образувано досъдебно производство.

За последните двадесет дни това е трети случай на измама, извършена по телефона, в гр.Смолян. И в трите случаи неизвестно лице е разговаряло по телефона с жертвата в продължение на няколко часа – първоначално, за да я убеди да даде парите, а след това – да печели време, за да се отдалечи. И в трите случая измамникът сочи, се сумите са необходими за съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници. Обръщаме внимание на гражданите, че полицията няма практика по какъвто и да е предлог да взема пари от гражданите с цел разкриване на престъпления, в това число и телефонни измами. Препоръчваме на всички, които имат близки възрастни хора, да проведат разговори с тях, относно опасността от телефонни измами и какви са схемите на извършителите – подпомагане на полицейска операция за залавяне на телефонни измамници; освобождаване на близък, задържан по повод допуснато ПТП; лечение на близък; печалба от томбола и др. Също така е добре да има уговорен начин за свързване по телефона и проверка, дали е истината казаното от измамника. Характерен признак за разпознаване на измамата е дългата продължителност на разговорите по телефона, като в някои случаи те стигат до няколко часа – 3 – 4 часа. Ако разговор с непознат продължи повече от 10 минути, това е ясен знак, че нещо не е наред и трябва да се свържем с някой, на когото да кажем какво се случва. По разпореждане на директора на ОДМВР – Смолян ст.комисар Н.Димов се организират срещи и разговори с възрастни хора в пенсионерски клубове, приемните на полицейските инспектори, районите, където живеят и в малките населени места.

С цел да бъдат предотвратени случаи на телефонни измами, ОДМВР – Смолян обявява телефон 0301 35 323, на който по всяко време на денонощието може да се свържете с полицейски служители, за да подадете сигнал за престъпление или нередности и проверите всички обстоятелства във връзка със съмнително обаждане по телефона.

Вирни се горе