61 броя произшествия са възникнали през октомври в област Смолян

61 броя произшествия са възникнали през октомври в област Смолян

През месец октомври 2018 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 61 броя произшествия. Пожарите са 36, 21 пъти е оказвана техническа помощ и 4 аварийно-спасителни дейности. Получени са 3 лъжливи сигнала за произшествия.

От възникналите пожари, 9 броя са с материални щети, изразяващи се общо в повредена покривна конструкция – 125 кв. м., опушени са стени – 295 кв.м., унищожена бяла и черна техника на три домакинства, повреден е един автомобил и една стопанска постройка.

Три от пожарите са възникнали в следствие на късо съединение, два са възникнали при неправилно ползване на нагревателни уреди, а 14 – от небрежност при боравене с открит огън.

Разпределени по районни служби, произшествията са възникнали както следва: РС Смолян – 23 бр.; РС Девин – 3 бр., РС Мадан – 3 бр., Златоград – 5 бр., РС Чепеларе – 2 броя.; РС Рудозем – 3бр., РС Доспат – 15 бр., РС Пампорово – 3 бр., РС Баните – 4 бр.

Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Смолян препоръчва на хората да спазват правилата за пожарна безопасност и да не допускат инциденти с огън. Предвид предстоящият отоплителен сезон, повишената опасност от възникване на пожари, свързани с ползването на различни видове печки, както и необходимостта от поддържане на комините чисти от нагар, напомняме, че предприетите мерки за безопасност ще предотвратят настъпването на тежки материални щети през зимния сезон и недопускане на човешки жертви при пожари. За тази цел

  • Не допускайте използването на нестандартни и саморъчно направени уреди!

  • Стриктно спазвайте инструкциите за експлоатация на производителя!

  • Съблюдавайте разстоянието между отоплителните уреди и горими предмети да бъде не по-малко от 80 см. Опасно е стената зад печката да се облицова с горими материали;

  • Най-добре е печките на твърдо гориво да се поставят върху негорима подложка, която покрива пода около печката 30 см отпред и по 20 см отстрани на уреда;

  • Голяма опасност крие запалването на печките с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.), което в някои случаи може да доведе до експлозия. Опасно е отоплителните уреди да се зареждат с гориво от вечерта за другия ден.

  • Никога не изхвърляйте неизстинала сгурия и жарава там, където има горими материали!

  • Никога не оставяйте включени електрически уреди без наблюдение!

  • При напускане на дома или офиса не забравяйте да се убедете, че използваните уреди са изключени и обезопасени.

  • Не оставяйте за сушене около отоплителните уреди дрехи и др. леснозапалими материали.

В случай, че забележите признаци на пожар или други опасности, които застрашават живота на хората незабавно звънете на телефон 112 !

Вирни се горе