59 пожара са възникнали през януари в Смолянско

59 пожара са възникнали през януари в Смолянско

През месец януари 2018 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 131 броя произшествия, от които 59 пожара. В следствие на възникналото бедствено положение, 69 пъти оказване на техническа помощ и са проведени три аварийно-спасителни дейности

От възникналите пожари 10 броя са с щети. Три от пожарите са в следствие на възникнало късо съединение и също три в следствие на непочистени комини. При пожарите е унищожена покривна конструкция 46 кв., опушени са 64 кв.м. стени и е повредено имущество на 10 домакинства.

Произшествията, възникнали по Районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението” са: Смолян -77 броя; РС Девин – 6 бр.; Доспат- 1 бр., РС Златоград – 6 бр., РС Мадан– 9 бр., РС Баните – 5 бр. РС Чепеларе -6 бр. РС Пампорово – 17 бр., РСПБЗН Рудозем – 4 бр.

РДПБЗН припомня на гражданите, че е необходимо да спазват правилата за пожарна безопасност при експлоатацията на отоплителни уреди в домакинствата.

  • изхвърлянето на пепел и жарава от печките с твърдо гориво да се извършва на обезопасени места

  • да използуват само изправни и стандартни отоплителни уреди

  • да не оставят без наблюдение включени отоплителни уреди и същите да се експлоатират съгласно инструкциите на производителя

  • комините да се почистват само с механични средства

При пожар, незабавно информирайте на телефона за спешни повиквания – тел. 112!

Вирни се горе