43 пожара са пламнали през януари в Смолянско

 43 пожара са пламнали през януари в Смолянско

През първия месец на новата 2016 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 95 произшествия, от които 43 пожара, 47 пъти оказване на техническа помощ и са проведени 5 аварийно-спасителни дейности.

От възникналите пожари, 19 са с нанесени материални щети на девет домакинства, унищожена е 635 кв.м. покривна конструкция, 693 кв. м. жилищна площ опушени стени, унищожена бяла и черна техника, повредени са 2 моторни превозни средства. Причина за възникване на пет от пожарите са късо съединение в ел. инсталация. В процес на установяване са причините за четири от пожарите.

В един от пожарите са загинали двама и е пострадал един човек. Произшествията, възникнали по Районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението” са:

От РД ПБЗН – Смолян припомнят на гражданите, че е необходимо да спазват правилата за пожарна безопасност при експлоатацията на отоплителни уреди в домакинствата:

  • изхвърлянето на пепел и жарава от печките с твърдо гориво да се извършва на обезопасени места;

  • да използуват само изправни и стандартни отоплителни уреди;

  • да не оставят без наблюдение включени отоплителни уреди и същите да се експлоатират съгласно инструкциите на производителя;

  • комините да се почистват само с механични средства.

При пожар, незабавно информирайте на телефона за спешни повиквания – тел. 112!

Вирни се горе