34 пожара са гасили огнеборците през ноември в област Смолян

34 пожара са гасили огнеборците през ноември в област Смолян

През месец ноември 2014 г. на територията на област Смолян са регистрирани общо 59 броя произшествия, от които 34 пожара, 7 пъти е оказана аварийно-спасителна дейност и 18 пъти е оказвана техническа помощ. От възникналите пожари, 12 са с материални щети. При пожарите е унищожена 800 кв.м. покривна конструкция, опушени са 200 кв.м. стени, повредено е имущество едно домакинство, складово стопанство – 500 кв.м., повредено е битово и промишлено оборудване, повреден е един автомобил. Причина за четири от пожарите е късо съединение в ел. инсталация, а шест са възникнали в следствие на небрежност при боравене с открит огън. Най-сериозни щети са нанесени при пожара в обор-сеновал, възникнал на 02.11.2014 г. в с. Малево, при което е унищожена 700 кв.м. покривна конструкция, 500 кв.м. складово стопанство, 500 кг. фураж и 5200 бали слама и сено, съобщиха от полицията. Група спасителна е участвувала на 14 броя произшествия. За периода не са получавани лъжливи повиквания.

Предвид настъпилия зимен отоплителен сезон и повишената пожарна опасност, РДПБЗН – Смолян призовава гражданите да спазват правилата за пожарна безопасност при използване на отоплителни уреди, а именно:

  • да използуват само изправни и стандартни отоплителни уреди;

  • да не оставят без наблюдение включени отоплителни уреди и същите да се експлоатират съгласно инструкциите на производителя;

  • изхвърлянето на пепел и жарава от печките с твърдо гориво да се извършва на обезопасени места;

  • при необходимост да почистват комините само с механични средства.

При забелязване признаци на пожар, незабавно звънете на телефон 112!

Вирни се горе