10 пожара са възникнали през юли в област Смолян

10 пожара са възникнали през юли в област Смолян

През месец юли 2017 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 51 произшествия, от които 10 пожара, 37 пъти оказване на техническа помощ и са проведени 4 броя аварийно-спасителни дейности. Посетени са два лъжливи сигнала. От възникналите пожари 6 броя са с материални щети. При пожарите са унищожени: 150 кв. м. РЗП масивни складови и спомагателни постройки, 170 бали сено, повредени два леки автомобила и един фургон.

Пожарите без щети основно са възниквали при почистване на земеделски имоти чрез изгаряне на отпадъците (сухи треви) и контейнери за смет. Произшествията, възникнали по Районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението” са: Смолян – 24 броя, Девин – 5 бр., Пампорово – 3 бр., Златоград – 5 бр., Чепеларе – 8 бр., Рудозем – 1 бр., Доспат – 2 бр., Баните – 3 бр.

Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Смолян напомня на гражданите, че със заповед на Областния управител периода от 25.03.2017 г. до 30.11.2017 г. е обявен за пожароопасен в горските територии. Във връзка с трайното повишаване на температурите и очакваното засушаване през първата половина на месец август значително се увеличават предпоставките за възникване на пожари в селското стопанство и горските територии. При възникване на пожар в горски и полски масиви опасност представлява унищожаването на дървесината, влиянието върху околната среда и евентуалното преминаване на пожара в населени места.

Основни правила за пожарна безопасност, които  трябва да се спазват:

• При забелязване на пожар в гората е необходимо незабавно осъществяване на връзка и сигнализиране на телефон 112;

• Забранено е паленето на стърнища, суха трева и слама по слоговете и крайпътни ивици и други площи със суха растителност, намиращи на разстояние 100 м от горския фонд; 

• Забранено е  хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при преминаване през горски насаждения;

• Забранено е  изхвърлянето на стъклени бутилки – дефекти по тях могат да създадат ефекта на лупа и да предизвикат запалване на суха растителност;

• Да не се извършват ремонт на автомобили и транспортна техника в съседство с горските територии и да не се допуска буксуване на автомобили по горските пътища.

Вирни се горе