10 пожара са възникнали през юли в област Смолян

четвъртък, 10 август 2017 г.

През месец юли 2017 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 51 произшествия, от които 10 пожара, 37 пъти оказване на техническа помощ и са проведени 4 броя аварийно-спасителни дейности. Посетени са два лъжливи сигнала. От възникналите пожари 6 броя са с материални щети. При пожарите са унищожени: 150 кв. м. РЗП масивни складови и спомагателни постройки, 170 бали сено, повредени два леки автомобила и един фургон.

Пожарите без щети основно са възниквали при почистване на земеделски имоти чрез изгаряне на отпадъците (сухи треви) и контейнери за смет. Произшествията, възникнали по Районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението” са: Смолян – 24 броя, Девин – 5 бр., Пампорово – 3 бр., Златоград – 5 бр., Чепеларе – 8 бр., Рудозем – 1 бр., Доспат – 2 бр., Баните – 3 бр.

Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Смолян напомня на гражданите, че със заповед на Областния управител периода от 25.03.2017 г. до 30.11.2017 г. е обявен за пожароопасен в горските територии. Във връзка с трайното повишаване на температурите и очакваното засушаване през първата половина на месец август значително се увеличават предпоставките за възникване на пожари в селското стопанство и горските територии. При възникване на пожар в горски и полски масиви опасност представлява унищожаването на дървесината, влиянието върху околната среда и евентуалното преминаване на пожара в населени места.

Основни правила за пожарна безопасност, които  трябва да се спазват:

• При забелязване на пожар в гората е необходимо незабавно осъществяване на връзка и сигнализиране на телефон 112;

• Забранено е паленето на стърнища, суха трева и слама по слоговете и крайпътни ивици и други площи със суха растителност, намиращи на разстояние 100 м от горския фонд;

• Забранено е  хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при преминаване през горски насаждения;

• Забранено е  изхвърлянето на стъклени бутилки – дефекти по тях могат да създадат ефекта на лупа и да предизвикат запалване на суха растителност;

• Да не се извършват ремонт на автомобили и транспортна техника в съседство с горските територии и да не се допуска буксуване на автомобили по горските пътища.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009