Журналистката Таня Мангалакова представя книга и изложба

Журналистката Таня Мангалакова представя книга и изложба

Клуб приятели на Регионалния исторически музей „Стою Шишков” в Смолян,съвместно с Държавен архив – Смолян представят изложба и книга на журналистката Таня Мангалакова-„Нашите в Гърция. Сред помаците в Западна Тракия”.

Откриването ще бъде на 6 февруари от 16 часа в залата на Държавния архив.

Книгата „Нашите в Гърция” е пътешествие в Южните Родопи. Тя е пътуване в една друга Гърция, различна от популярните туристически маршрути, по места, където българският турист няма нужда от преводач, защото местните говорят старинен български диалект. Тя е документална, писана е между Гърция и България и се основава на пътни бележки, интервюта и срещи на журналистката Таня Мангалакова по време на пет експедиции в Западна Тракия през 2010-2011. Авторката разказва как родопчани от двете страни на българо-гръцката граница се преоткриват след края на “Студената война” и падането на комунизма през 1989. Материалите в книгата са събрани благодарение на проекта „Съседна България”, част от който е „Нашите в Гърция. Сред помаците в Западна Тракия”. Проектът включва и пътуваща фото изложба от 60 авторски фотографии.

Таня Мангалакова е автор на „Нашенци в Косово и Албания”, документална книга за гораните (2008, НИБА консулт, София, ISBN 978-954-451-027-5), и „Нашенци в Македония”, документална книга за торбешите в Македония и българоезичните общности в Гърция и Албания (2010, НИБА консулт, София, ISBN 9789544510299). Работи като кореспондент на италианската медия “Osservatorio sui Balcani e Caucaso” за България.

Вирни се горе