"Зареница" с две награди от етнофестивал

"Зареница" с две награди от етнофестивал

На 31 май и 1 юни 2012г. за дванадесета поредна година в община Минрални бани – Хасковка област се проведе Детският етнофестивал с международно участие под надслов „Децата на Балканите – с духовност в Европа”. В него участвахме и ние – младежите от танцова формация „Зареница” при народно читалище „Христо Ботев 1871” от гр. Смолян с хореограф Марияна Йосифова.

Етнофестивалът е посветен на 1 юни – Международния ден на детето и е с конкурсен характер. Заявка за участие бяха подали 90 групови и 30 индивидуални изпълнители от 19 области в България както и 300 участници от Молдова, Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия и Турция.

На всички участници бяха раздадени тениски с логото на фестивала.

“Зареница” се представи с два танца. Изпълненията бяха оценявани от авторитетно жури, включващо хореографи, музиковеди и фолклористи.

В крайното класиване смолянската формация спечели две награди – едната е първо място при танцовите колективи до 18-годишна възраст, а другата е специална награда за оригинална хореография.

"Всички тези призови отличия дължим на дългогодишната ни съвместна работа с нашата ръководителка – г-жа Мариана Йосифова, която не пести време, труд и сили в подкотовката ни за всяко участие и всяка проява",каза Златка Глухова- танцьорка от ТФ „Зареница“.

Вирни се горе