Започва ХIV гайдарско надсвирване и Илиндерски събор 2016 в Гела

 Започва ХIV гайдарско надсвирване и Илиндерски събор 2016 в Гела

От незапомнени времена всяка година в началото на месец август на Илинденските поляни край родопското село Гела се събират местните родове за раздумка и веселие. Традицията се спазва и до днес и съхранява песенното богатство на Родопа планина. Тази вековна традиция е в основата за възникване на идеята и организиране на гайдарско надсвирване на тези поляни. Надсвирването се открива в първата събота на месец август, а в неделя прелива в традиционния Илинденски събор на Гела.

ХIV-то Гайдарско надсвирване и Илинденски събор 2016 ще се проведе на 6 и 7 август. През първият ден ще се състои общинското надсвирване, а на 7 август традиционната родова среща в селото. Надсвирването ще започне в 11.00 часа и ще продължи до около 16.00 часа. При колебание на журито кого да избере за победител и при необходимост, ще се направи второ надсвирване с допълнителна програма.

Първото гайдарско надсвирване се организира през 2002г. Целта на фестивала е да популяризира автентичния родопски фолклор. Задължително условие за българските участници е изпълненията да са на каба гайда, характерна за Родопския край. Компетентно жури оценява изпълненията на участниците. Наградите са парични, предметни, а всеки участник си тръгва с грамота. Постепенно събитието добива голяма популярност и прераства в международен форум. Регистрирани са чуждестранни изпълнители от Япония, Холандия, Унгария, Франция, Великобритания и Шотландия, като се наблюдава все по-засилен интерес към инициативата. На Илинденските поляни се стичат хора и от цяла България. Посетителите на гайдарското надсвирване стигат до 13 000 хиляди на година.

ПРОГРАМА

ХIV-то Гайдарско надсвирване и Илинденски събор – с.Гела

6.08. 2016 г. /събота/

10.30 ч. Откриване на Гайдарското надсвирване

11.00 ч. Конкурсна програма

18.00 ч. Награждаване на лауреатите

Концертна програма

„Хорото продължава…” с оркестър „Тракийско настроение ”, ръководител Петко Кънев

7.08. 2016 г. /неделя/

11.30 ч. Откриване срещата на родовете и народно веселие с оркестър „Тракийско настроение ”, ръководител Петко Кънев

Вирни се горе