Връх Перелик и тази година беше сцена за изявата на едни от най-добрите джаз-музиканти

Връх Перелик и тази година беше сцена за изявата на едни от най-добрите джаз-музиканти

Десетото юбилейно издание на Перелик еко джаз фестивала събра тази нощ над четири хиляди души и изпълнители от Бългapия, Гъpция, Cъpбия, Typция и CАЩ, които свираха и се забавляваха пoд лятнoтo нeбe нa вpъx Πepeлиĸ нaд Cмoлян.

Джаз на 2191 м надморска височина, музиката докосва тишината на най-високата точка на Родопите. Хармонията между музика и природа се превърна в символ на джаз форума на Перелик. На финала на своята първа декада фестът на вр. Перелик запазва облика си на музикално събитие, съчетаващо еко кауза. Идеята на инициатора на събитието Кирил Асенов е да се акцентира върху екологията. Той откри фестивала и благодари на всички, които полагат усилия това събитие да го има. „Благодаря на всички, които 10 години се борят да има това събитие. Благодаря на всички банди, които свириха тук и направиха това място известно. Защото вече сме известна дестинация и банди от цял свят искат да свирят тук. Обещаваме да го правим още по-хубаво, истинска брошка на Родопите“, каза Кирил Асенов.

Сред публиката на фестивала беше и посланика на Аржентина в Република България Н. Пр. г-н Гийермо Салвадор Асрак. Както и още осем представители на дипломатически мисии у нас, бившият вицепремиер Екатерина Захариева, Милен Велчев, Любка Качакова, Иван Искров, Гергана и Соломон Паси и други.

Програмата тази година включваше интерпретации на балкански ритми, а съвременно звучене прибави американската банда Rebelinx. В полунощ рокаджийте от „Дърти Пърчис“ втвърдиха саунда и екзалтираха публиката. В състава на бандата бе китаристът Иван Лечев. С разтърсващи гласове вокалистите на групата изправиха публиката на крака.

Събитието е единствено по рода си, и се провежда на 2191 метра надморска височина, всяка последна събота на юли. Музиката се слива с природата под откритото небе, за да привлече любителите на музиката към екологичната кауза на фестивала. Специални огнища и отблясъците на над 2 000 обезопасени свещи, заедно с 4 000 бали сено оформят артистичното пространство. След края на фестивала балите се разстилат за наторяване по поляните около върха и за запълване на стари коловози.

Вирни се горе