Васко Пантелеев - Ешкенази свири на вр. Перелик в памет на жертвите от самолетната катастрофа

 Васко Пантелеев - Ешкенази свири на вр. Перелик в памет на жертвите от самолетната катастрофа

Васко Пантелеев – Ешкенази свири в памет на жертвите на полет MH17 на сцената на Перелик еко джаз фестивала “Звукът на тишината”. “За първи път свиря на толкова високо и красиво място в планината”, каза именитият цигулар след участието си в джаз фестивала на вр. Перелик снощи, предаде БТА. В памет на 298-те загинали в авиокатастрофата над Източна Украйна той изпълни музика от филма „Списъкът на Шиндлер". Деветото издание на Перелик еко джаз фестивала събра тази нощ петхилядна публика и изпълнители от България, Италия, Полша, Сърбия на сцената на най-високия връх на Родопите.

Фестивалът се проведе под патронажа на посланика на Полша у нас Лешек Хенсел и на Италианския културен институт в София. Сред публиката на фестивала бяха посланиците на Германия, Полша, Ирландия.

Джаз на 2191 м надморска височина, музиката докосва тишината на най-високата точка на Родопите. Хармонията между музика и природа се превърна в символ на джаз форума на Перелик. В края на своята първа декада фестът на вр. Перелик запазва облика си на музикално събитие, съчетаващо еко кауза. Идеята на организаторите и Кирил Асенов е да акцентират върху екологията. Програмата на фестивала тази нощ намери синхрона между родопски фолклор в изпълнение на гайди, класическа музика от цигулката на Веско Пантелеев – Ешкенази и джаз. “Очарован съм, всичко е толкова красиво и непринудено, много ми е интересно да науча малко повече за това как се мисли като джаз музикант”, разказа Веско Пантелеев- Ешкенази.

“В такива турбулентни времена в България, в които малко са постоянните неща, има и такива, на които можем да разчитаме дълготрайно, едно от тези събития е джаз фестивалът на Перелик”, коментира Соломон Паси. Атлантическият клуб е ангажиран към каузата на фестивала и помага за неговата реклама пред дипломатическия корпус в София. Близо 5 хиляди почитатели на музикалното изкуство аплодираха бурно и виртуозните изпълнения на цигулка на актьора-цигулар Ицко Финци, който бе сред официалните гости на фестивала.

Вдъхновен и жизнерадостен, бележитият актьор бърза да осъществи интересни творчески идеи. Прекрасен музикант – свири на цигулка, пиано и акордеон. “Опитвам се да усъвършенствам пианото. Любопитно ми е да разбера дали начинът, по който свиря, може да има художествена стойност. Мога ли да забавлявам публиката. На пианото съм самоук, по цигулка съм вземал уроци години наред”, сподели Финци.

Организатора на събитието Кирил Асенов призова от сцената хората да използват по-малко електричество, за да се пази планетата от парниковия ефект. „Виждате колко хора се събират за един джаз фестивал. А представяте ли си какво би било тук ако ни разрешат да направим това, което искаме“, каза Асенов по повод спрения проект “Перелик” заради жалби от екоорганизации, според които ще се увреди природата. Според бизнесмена милионните градове много повече вредят на природата и даде за пример мегаполисът Истанбул с население близо 20 милиона, отколкото писти и лифтове, които като туристически продукт биха дали единствения поминък на Смолян и региона.

“Имаме една природа, която ако успеем разумно да я развием, да я направим достъпна ще я продаваме на хората, които искат да я видят. Виждате един джаз фестивал колко много хора събира. Представете си ако ни дадат възможност да направим нещата такива, каквито искаме да ги направим как ще изглеждат и какво влияние ще породят върху местната икономика, ще е съвсем различно от това което е в момента”, каза Асенов.

В полунощ духов оркестър “Барка” от Сърбия направо взриви публиката и тя избухна в ритъма на балканската музика. Младите музиканти заедно със смолянските гайдари пресъздадоха уникална етно атмосфера сред красивата природа на Родопа планина.

Събитието е единствено по рода си, и се провежда на 2191 метра надморска височина, всяка последна събота на юли. Музиката се слива с природата под откритото небе, за да привлече любителите на музиката към екологичната кауза на фестивала. Специални огнища и отблясъците на над 2 000 обезопасени свещи, заедно с 4 000 бали сено оформят артистичното пространство. След края на фестивала балите се разстилат за наторяване по поляните около върха и за запълване на стари коловози.

Вирни се горе