Смолянско гайдарче е главен герой във филм на БНТ за Евровизия

понеделник, 12 юни 2017 г.

Българска национална телевизия снима филм за смолянско дете. Документалната продукция, наречена „До сърцето“, разказва историята на десетгодишния гайдар Димитър Дърмонев и неговата мечта да влезе в световноизвестния състав „101 каба гайди“. Информацията съобщи изпълнителният продуцент и автор Румен Николов. „Това е филм, който ние правим за Евровизия. Всяка година БНТ участва в този проект. Общо 10 държави представят своите филми – игрални или документални, пред специална комисия и когато бъдат одобрени, имат право да ги излъчват. Темата тази година е „Нека го направим“, каза Румен Николов.

Димитър Дърмонев е избран със специален кастинг-интервю, на което са се явили няколко деца от състава „Апостол Кисьов“ към читалище „Христо Ботев“ в Смолян, чийто ръководител е Костадин Илчев. „Всички продуценти наклониха своите предпочитания към Митко, защото носи духа на планината. Той е дете, което расте в естествена атмосфера, има интереси към природата и животните. Освен това свири на гайда много добре.“, каза още Николов. По думите му Родопите са едно особено българско място. Хората тук са истински, планината ги е направила изключително дружелюбни и позитивни. Родопите са едно от малкото места в България, запазени от бетона на цивилизацията. „Заслужава си именно тук да бъде сниман филмът, за да покажем тази прекрасна природа, това хубаво планинско дете и тези удивителни мелодии на гайда“, заяви доволен изпълнителният продуцент и автор Румен Николов. Режисьор на продукцията е Димитър Шарков.

Българският зрител ще може да гледа филма в Коледно-новогодишната програма на Българската национална телевизия. Преди това, в началото на септември, предстои среща на режисьорите и продуцентите в Германия , където ще се видят филмите на груб монтаж. След като бъдат одобрени, до края на септември трябва да са готови напълно и да бъдат изпратени в Евровизия. По време на годишната среща, в началото на декември, експертна комисия, заедно с продуцентите и режисьорите от десетте страни гледат продукциите и правят заявка кои филми искат да вземат и да излъчат в своите телевизии.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009