Смолянско гайдарче е главен герой във филм на БНТ за Евровизия

  Смолянско гайдарче е главен герой във филм на БНТ за Евровизия

Българска национална телевизия снима филм за смолянско дете. Документалната продукция, наречена „До сърцето“, разказва историята на десетгодишния гайдар Димитър Дърмонев и неговата мечта да влезе в световноизвестния състав „101 каба гайди“. Информацията съобщи изпълнителният продуцент и автор Румен Николов. „Това е филм, който ние правим за Евровизия. Всяка година БНТ участва в този проект. Общо 10 държави представят своите филми – игрални или документални, пред специална комисия и когато бъдат одобрени, имат право да ги излъчват. Темата тази година е „Нека го направим“, каза Румен Николов.

Димитър Дърмонев е избран със специален кастинг-интервю, на което са се явили няколко деца от състава „Апостол Кисьов“ към читалище „Христо Ботев“ в Смолян, чийто ръководител е Костадин Илчев. „Всички продуценти наклониха своите предпочитания към Митко, защото носи духа на планината. Той е дете, което расте в естествена атмосфера, има интереси към природата и животните. Освен това свири на гайда много добре.“, каза още Николов. По думите му Родопите са едно особено българско място. Хората тук са истински, планината ги е направила изключително дружелюбни и позитивни. Родопите са едно от малкото места в България, запазени от бетона на цивилизацията. „Заслужава си именно тук да бъде сниман филмът, за да покажем тази прекрасна природа, това хубаво планинско дете и тези удивителни мелодии на гайда“, заяви доволен изпълнителният продуцент и автор Румен Николов. Режисьор на продукцията е Димитър Шарков.

Българският зрител ще може да гледа филма в Коледно-новогодишната програма на Българската национална телевизия. Преди това, в началото на септември, предстои среща на режисьорите и продуцентите в Германия , където ще се видят филмите на груб монтаж. След като бъдат одобрени, до края на септември трябва да са готови напълно и да бъдат изпратени в Евровизия. По време на годишната среща, в началото на декември, експертна комисия, заедно с продуцентите и режисьорите от десетте страни гледат продукциите и правят заявка кои филми искат да вземат и да излъчат в своите телевизии.

Вирни се горе