Смолянски ученици на прочутия Базар Берлин (Bazaar Berlin)

Смолянски ученици на прочутия Базар Берлин (Bazaar Berlin)

Ученици от Професионалната гимназия за приложни изкуства – Смолян и от още четири художествени училища в страната представиха своя продукция в Берлин на изложба в Българския културен институт и в прочутия Базар Берлин (Bazaar Berlin) от 16 до 20 ноември 2016 г. съобщиха от Център АЛОС. Учениците от гимназията в Смолян, в рамките на ателие СЕКТОР АРТ, през тази година сътвориха 75 изделия от плъст. Техниката “плъстене”, нетъкан текстил или както е добре позната в Западна Европа – “филц”, е добре позната на германската публика. С най-голямо въодушевление бяха приети изработените от учениците плъстени декоративни пана, брошки и аксесоари.

Предколедното изложение Bazaar Berlin в германската столица, събра представители на шейсет и пет държави от петте континента. Традиционно то представя уникални и екзотични произведения на изкуството от целия свят. Започнал през 1962 година, базарът превръща германската столица в глобален пазар за локални стоки. Тазгодишното издание беше посетено от около 40 000 души. Българското представяне бе организирано от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС в рамките на инициативата СЕКТОР АРТ – специално създаден бранд в подкрепа на ученическото творчество. Бяха показани произведения на младите артисти от ателиетата СЕКТОР АРТ ПО дърворезба, керамика, текстил, детски играчки, рисунки и скулптури. Участваха творби на възпитаници от Националните гимназии за приложни изкуства „Свети Лука“ – София, „Тревненска школа“ – Трявна и „Проф. Венко Колев“ – Троян, Професионалната гимназия за приложни изкуства – Смолян и Професионалната гимназия по каменообработване – Кунино. Представянето премина при голям интерес към произведенията на учениците. Последваха покани за представяния в Милано, Париж и други европейски градове.

Център АЛОС благодари на талантливите ученици от Смолян, участвали с вдъхновение, идеи и майсторлък в ателието СЕКТОР АРТ: Андрей Андреев, Йоана Недкова, Никола Петров, Никола Коджебашев, Стоян Иванов, Тома Бояджиев, Даниела Николова, Надя Хубчева, Николай Маргаритов, Севги Терзиева, Виктория Мандова, Крум Лелчев, София Хаджиева, Даяна Чернева, Севдалина Чавдарова, както и на преподавателя им Галина Ганова.

Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян е създадена през 1976 г. с цел проучване, съхранение и популяризиране на художествените занаяти в Родопите. В нея се обучават ученици от 8 до 12 клас в специалностите Моден дизайн и Рекламна графика.

СЕКТОР АРТ е проект на Център АЛОС, създаден в подкрепа на младите автори, като им помага да достигнат първата си публика и да реализират произведенията си на пазара. Идеята на тази инициатива е учениците да добият реална представа за своите възможности извън рамките на училището, както и за вкуса и нуждите на пазара за изкуство. Цените на изделията се формират като за уникати с художествена стойност, които се различават от масовите производства. Реализираните средства се разпределят на 60% за младите автори и 40% предимно за материали за следващите занимания в ателиетата. Целта е учениците да добият опит, кураж и мотивация, за да продължат да се занимават с изкуство. Участието на СЕКТОР АРТ в Bazaar Berlin и изложбата в Българския културен институт се състояха благодарение на партньорството на организацията „Шар Жар“, с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура”за 2016 г. и Фондация „Америка за България“.

Вирни се горе