„Рибарски свади” се превърна в истински празник за смолянската публика

 „Рибарски свади” се превърна в истински празник за смолянската публика

„Рибарски свади” е едно уникално представление и ще се превърне в истински празник за смолянската публика. Това каза режисьорът на постановката Петър Тодоров дни преди представлението и снощи на премиерата се оказа, че това е точно така. Публиката права аплодираше артистите, както по време на спектакъла, така и след края му. С премиерата на комедийния спектакъл “Рибарски свади” от Карло Голдони, Родопски драматичен театър “Николай Хайтов” отбеляза своята 65-та годишнина и откри новия театрален сезон. Тази вечер от 19.00 часа в зала №1 ще се играе отново постановката.

Обичаните от публиката на града актьори Емилия Ованесян, Искра Йосифова, Румен Бечев, Десислава Минчева, Веселина Бабаджанкова, Никола Орешков, Илия Виделинов, както и най-новите попълнения на театъра Бориса Сарафова, Васил Читанов и Тодор Беров ни пренесоха в 18 век в малкото градче Кьоджа край Венеция. Основното препитание на мъжете е риболовът, а единствената цел на жените е да се задомят. Всяка година през пролетта мъжете излизат в открито море и се връщат след няколко месеца. През това време жените запълват скучното си ежедневие по-малко с работа и повече с плетене на интриги. Жените играха мъжки роли, а мъжете женски. Уникална игра, талантливи актьори, много емоции и перфектно представление, това бяха отзивите на хората след представлението. Преди началото на комедийната постановка известният актьор Никола Пашов представи историята на театъра и припомни, че се е налагало в началото с катър да пренасят декори за представление в с.Кремене. За рожден ден на нашия театър се смята 1 май 1951 г. Тогава той се е казвал Родопски народен театър, а първият работен ден на актьорите е бил трети май същата година. На 14 юли 1951 г. се е изиграло и първото представление. Театърът се е помещавал в читалище „Христо Ботев” в Смолян. През културната институция са преминали десетки талантливи режисьори и актьори, които с таланта си са дали своя принос в развитието и утвърждаването му . Един от тях е режисьорът Теди Москов, който беше снощи на представлението. На премиерата на „Рибарски свади” беше и най-дългогодишният директор на театъра Райчо Георджев. От името на кмета Николай Мелемов, секретарят Момчил Николов поздрави с празника актьорите . Театърът е изкуство, което освен да забавлява, трябва да учи и възпитава. Пожелавам ви търпение и много воля, за да бъде тази зала все така пълна. На добър час!, каза в приветствието си Николов. Цветя и поздравителни адреси бяха поднесени от Министерството на културата, областната управа, институции и почитатели на театъра. Директорът Румен Бечев благодари на всички и на община Смолян , откъдето получава пълна подкрепа за дейностите на театъра. Той посочи, че целият творчески сезон ще носи белега на 65 години от създаването на РДТ.

Сред гостите на премиерата бяха депутатът Петър Кадиев, зам.-областният управител Тодор Бозуков, зам.-кметът на община Смолян Венера Аръчкова и др.

Вирни се горе