ПЛАКАТИ, КОИТО НЕ РЕКЛАМИРАТ ...

 ПЛАКАТИ, КОИТО НЕ РЕКЛАМИРАТ ...

Няколко момчета и момичета от 11 клас от Професионалната гимназия за приложни изкуства – Смолян сложиха свои снимки на плакати. Всичко започва, като задача за усвояване на инструментите от поредната приложна програма, която изучават в часовете по Рекламна графика. Докато си избират тема за плакатите, те осъзнават, че искат да разкажат за себе си като част от едно училище, което им дава свободата да бъдат всичко, което поискат и да знаят, че до тях са техните учители, които ги подкрепят.

Следват часове на забавление и снимки с Димитър Димитров – новият преподавател по Рекламна графика и Предпечатна подготовка. Той ги разбира, защото също е възпитаник на ПГПИ – Смолян. Заниманията с него са полезни не само защото са по избраната специалност, а и защото той идва от реалния бизнес, работил е и в чужбина, смело опитва нови методи и най-важното – улавя пулса на своите възпитаници и творят заедно, в синхрон, разказва Димитър Димитров.

Готовият продукт са няколко плаката с лицата и думите на млади хора, които вече имат силата и смелостта да заявят себе си, които са готови да поемат смело по пътя си. Хора, които заявяват своята индивидуалност, но бързат да добавят, че са част от една общност, състояща се не просто от учители и ученици, а от съмишленици и приятели.

Творческата атмосфера лъха още от коридорите и фоайетата, които са украсени с експозиции на ученически творби; долавя се в тишината на ателиетата по рисуване и живопис, където всеки търси вдъхновението дълбоко в себе си; преплита се в думите на учители и ученици, които спорят, споделят и се смеят заедно.

Това е посланието на единадесетокласниците и техните плакати, със закачката от дигиталния свят : „ # АЗ УЧА В ПГПИ. “

Вирни се горе